Als relatief kleine regio herbergt Engeland verbazingwekkend veel verschillende landschappen en gebieden. Het zacht glooiende Cotswolds, de grillige kust van Cornwall en het verlaten noorden van het land zijn ieder op hun manier uniek. Dat maakt een rondreis door dit groene land dan ook meer dan de moeite waard.

Van de verschillende gebieden in het Verenigd Koninkrijk is Engeland het grootst en telt het de meeste inwoners. Het is genoemd naar de Angelen, één van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en Friezen arriveerden zij met de boot van op het Europese vasteland. Op haar beurt heeft Engeland een groot deel van de rest van de wereld gekoloniseerd. Daardoor had de regio een enorme economische, linguïstische, geografische en demografische invloed. Restanten daarvan zijn de verschillende nationaliteiten die in Engeland wonen, de verspreiding van de Engelse taal en de aanwezigheid van heel wat buitenlandse kunstschatten in de Britse musea.

Officieel is Engeland ingedeeld in negen regio’s. De hoofdstad van Engeland en van het hele Verenigd Koninkrijk is Londen. Door de grote aantrekkingskracht van die stad trekken heel wat toeristen en Engelsen naar Londen en minder naar de rest van Engeland. Om ook meer mensen naar die andere streken te trekken is het Nationaal Fotografie- en Filmmuseum bijvoorbeeld naar Bradford verhuisd. Dat stadje is bovendien dé place to be voor liefhebbers van de Indische keuken.

Daarnaast is het Koninklijk Legermuseum naar Leeds overgebracht. Die stad wordt ook wel ’the London of the North’ genoemd. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in de stad en vestigen veel bedrijven zich er. De stad ligt in het prachtige Yorkshire, één van de mooiste streken in Engeland. Liefhebbers van buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen zullen zich er de koning te rijk voelen. Naast een magnifieke kustlijn biedt het gebied ook prachtige historische locaties zoals York met haar middeleeuwse kathedraal met gebrandschilderde glasramen. Daarnaast herbergt de stad het Nationaal Spoorwegmuseum, het grootste van Europa.

Boven Yorkshire ligt het Noordoosten van Engeland, dat van de indrukwekkende Cheviot-bergen tot de dynamische steden van het graafschap Tyne and Wear loopt. Eén van die steden is Newcastle, bekend om haar bruisend nachtleven. Voor wie het liever rustig houdt, biedt de regio bosrijke wandelpaden in de Tees Valley en County Durham. Bovendien is de oude hoofdstad Durham een prachtige stad waarvan de kerk en kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ook het Noordwesten van Engeland biedt een mooie afwisseling tussen rust en feest. Steden als Liverpool en Manchester staan bekend om hun uitgaansleven, terwijl de natuurgebieden van het Lake District en Lancashire heerlijk onbedorven zijn.

De charme van Midden-Engeland zit zowel in het moderne karakter van de streek als in de tijdloze uistraling. De multiculturele wereldstad Londen vormt een totaal andere wereld dan het Stratford-upon-Avon, waar Shakespeare geboren en gestorven is. Het Royal Shakespeare Theatre van de Royal Shakespeare Company herinnert nog steeds aan de beroemdste inwoner ooit. Ook de dorpjes van de Cotswolds, een heuvelrug in ’the heart of England’, zijn een bezoekje waard. De plaatselijke architectuur met haar overvloedig leisteengebruik is een weerspiegeling van de talrijke steengroeven.

Zuid-Engeland tenslotte ligt slechts op een steenworp van ons land. In het oosten wisselen hippe steden aan zee, ouderwetse kuuroorden, vredige parken en schitterende ouderwetse Engelse tuinen elkaar af. Een monument in deze regio is de middeleeuwse binnenstad van Canterbury. Vooral haar kathedraal werd wereldberoemd door de moord op Thomas Becket. Daardoor groeide de kathedraal uit tot een pelgrimsoord en dat vormde ook meteen de inspiratiebron voor de Canterbury Tales van Geoffry Chaucer. Het westen biedt naast de stranden, onheilspellende moerasgebieden, lieflijke cottage- en vissersdorpjes van Devon en Cornwall. Daarnaast is de zorgvuldig gekoesterde geschiedenis er zowel aanwezig in het Romeinse kuuroord Bath als in het wereldberoemde Stonehenge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content