Bezienswaardigheden

Leeds is in de eerste plaats een winkel- en uitgaansstad, maar er zijn wel enkele bezienswaardigheden. Zo ligt het Royal Armouries, het nationale, militaire museum, in Leeds. Het City Museum dompelt je onder in de geschiedenis van de stad zelf. Ook net buiten het stadscentrum zijn er enkele aanraders zoals Harewood House.

Sinds 1990 prijkt het moderne museumgebouw van The Royal Armouries op de rivieroever van Leeds. En ook rondom zet moderne architectuur de toon. In het museum maak je kennis met de wereld van oorlog en verdediging in vijf afdelingen die samen meer dan 8.000 objecten bevatten. Van harnassen over uniformen tot allerhande wapens. Regelmatig zijn er ook evenementen zoals een echt steekspel tussen ridders.

Ook het Thackray Museum is een museum dat erg hoog scoort op zijn terrein. Het is een van de grootste medische musea van Europa. Op een interactieve manier kom je er alles te weten over de medische vooruitgang door de eeuwen heen. Zo kan je er bijvoorbeeld zelf in de huid kruipen van een personage uit het verleden, zodat je kan ondervinden voor welke keuzes men vroeger stond op medisch vlak. Het Leeds Industrial Museum dompelt je dan weer onder in het industriële verleden van de stad. Het behoort tot de grootste textielmusea ter wereld.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Leeds zelf, kan daarvoor terecht in het Leeds City Museum. Sinds 2008 is het gevestigd in een monumentaal gebouw aan Millenium Square. Op vijf minuutjes wandelen daarvandaan, en vlak naast het ietwat pompeuze stadhuis, vind je de Leeds Art Gallery. Daar kunnen liefhebbers van kunst terecht. Al vormt het bijbehorende Tiled Hall café, waar je ook een hapje kan eten, een architecturale aanrader voor elke Leeds-bezoeker. Naast het museum ligt het Henry Moore-instituut. De beeldhouwer is namelijk in Leeds geboren.

Ook een bezoekje waard zijn de ruïnes van Kirkstall Abbey. De abdij dateert uit de 12e eeuw en ligt op de noordelijke oever van de rivier de Aire. In het bezoekerscentrum maak je kennis met het leven van de monniken in de abdij. In het nabijgelegen Abbey House Museum word je terug naar het Victoriaanse Leeds van de 19e eeuw gekatapulteerd.

Voor een familie-uitje is Tropical World bij het Roundhay Park een aanrader. De exotische planten en dieren in het park weten telkens weer heel wat bezoekersharten te veroveren, waardoor het één van de meest populaire tuinattracties in Groot-Brittannië is.

Tenslotte kan je in Leeds ook via het spoor terug in de tijd. Zo was Middleton Railway in het zuiden van de stad ooit de eerste commerciële treindienst. Vanaf 1758 reed de trein naar de kolenmijnen. De wagons zijn gerestaureerd, waardoor bezoekers het verleden nog eens kunnen herbeleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content