Bezienswaardigheden


Downpatrick, Down
Het graf van St. Patrick, de beschermheilige van heel Ierland bij Down Cathedral, met het interactieve St. Patrick’s Visitor Centre.

Mourne Mountains, Down
Schitterend berglandschap waardoor Percy French zich terecht liet inspireren toen hij schreef dat deze bergen ‘sweep down to the sea’. Perfect wandelgebied.

Giant’s Causeway, Antrim
Nauwelijks te bevatten geologisch fenomeen aan de prachtige kust van Antrim. De legende wil dat de Giant’s Causeway werd aangelegd door Finn McCool, een reus waarvan wordt gezegd dat hij in een tochtige grot aan de kust woonde.

Stadsmuren van Derry
De route over de stadsmuren van Derry is één mijl lang en beslist de moeite waard. Derry is de best bewaard gebleven ommuurde stad in Ierland. Bezoek ook het interessante Tower Museum.

St. Columb’s and Saint Eugene’s cathedrals, Londonderry
Beide kathedralen liggen in de stad en speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Ulster.

Fermanagh Lakes
Ronduit prachtige meren en perfect voor vissen en varen.

Ulster American Folk Park, Tyrone
Fascinerend openlucht museum dat het verhaal vertelt van de emigratie van Ulster naar Amerika.

Armagh City
De kerkelijke hoofdstad van Ierland, met twee kathedralen, beide opgedragen aan St Patrick. St Patrick’s Trian Visitor Centre vertelt de geschiedenis van Armagh.

Hillsborough Village, Down
Historisch Greorgiaans stadje met het Hillsborough Castle, zetel van de staatssecretaris voor Noord-Ierland. Voorts Hillsborough Fort en bossen.

Sperrin Mountains, Tyrone & Londonderry
Een prachtig natuurgebied, bij uitstek geschikt voor wandelen, fietsen en sportvissen.

Marble Arch Caves, Fermanagh
Neem een kijkje in de magische onderwereld van stalactieten en stalagmieten door middel van een boottocht door deze grotten.

Rathlin Island, Antrim
Echte natuurliefhebbers mogen Rathlin Island niet missen. De ruige kliffen bieden onderdak aan de grootste zeevogelkolonie in Europa.

Ardboe Cross, Tyrone
Hoog Keltisch kruis van duizend jaar oud; één van de belangrijkste historische schatten in het gebied rond Lough Neagh.

Causeway Coast
Het meest Noordelijke punt van Ierland, ‘Causeway Coast’ behoort tot de topattracties van het eiland en werd uitgeroepen als UNESCO Werelderfgoed. Duizenden jaren waren nodig om deze spectaculaire kustlijn te maken tot wat ze vandaag is. De Giant’s Causeway is een geologisch wonder, één van de meest bijzondere rotsformaties die er bestaan op aarde. Een ideale plek om uit te waaien tijdens een flinke wandeling, om te genieten van het prachtige uitzicht tijdens een fietstocht of te relaxen.

Titanic / Belfast Maritime Heritage
Iedereen kent het verhaal van de Titanic, maar dat het grootste en meest luxueuze schip ooit gebouwd werd in Belfast door ‘Harland and Wolff’ is meestal niet geweten. Drie jaar lang werkten meer dan 14.000 mensen aan deze grootste trots van Belfast. Ondanks het feit dat de Titanic in 1912 naar de zeebodem zonk, denkt de stad Belfast met trots terug aan dit stukje geschiedenis.

Dit vertaalt zich enerzijds in historische excursies, tentoonstellingen en musea zoals de Titanic tentoonstelling in het ‘Ulster Folk & Transport’ museum. Anderzijds zijn er ook familieattracties zoals een Titanic boottrip op de Lagan rivier of het alombekende ‘Titanic Made in Belfast Festival’. Dit festival gaat door in het voorjaar.

Het ommuurde Derry
Derry, een 17de eeuwse stad, is één van de mooiste ommuurde steden van Europa. Deze stad bezit de enige complete overgebleven stadswallen in Ierland. De vier originele poorten zijn nog intact. Stadswandelingen, musea, boottochten, een bezoek aan een traditionele pub,…: voor ontspanning kunt u in deze stad perfect terecht. Daarnaast biedt Derry heel wat winkelmogelijkheden en een bruisend uitgaansleven.

Eind oktober staat Derry in het teken van Halloween, ontstaan uit het oude Ierse feest ‘Samhain’. De oude Kelten vierden Samhain in de nacht van 31 oktober wanneer, zoals zij geloofden, de geesten van de doden terugkeerden naar de Aarde. Vandaag wordt Halloween gevierd met verkleedpartijen, spooktochten en griezelige dansavonden in de straten van Derry.

Saint Patrick
Saint Patrick is de beschermheilige van alle Ieren en legde de basis voor het christendom in Ierland. Hij werd vaak afgebeeld als priester in bisschoppelijk gewaad met slangen en een klaverblad (shamrock) aan zijn voeten. Saint Patrick stierf op 17 maart, de dag waarop alle Ieren over de hele wereld Saint Patrick’s Day vieren.

Mournes Nationaal Park
Het Nationaal Park is een prachtig natuurgebied dat zich perfect leent voor een daguitstap in de ongerepte natuur. Een geschikte locatie om te wandelen, te fietsen of te vissen. Het park werd in 2003 beloond met de ‘European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas’ award.

Dit natuurgebied is gelegen aan de voet van het Mourne gebergte in County Down, dat is samengesteld uit 12 bergen, waaronder ook de Slieve Donard met een hoogte van 850 meter. De Mournes zijn goed herkenbaar aan de 35 km lange Mourne Wall.

Foto: Tourism Ireland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content