Praktische info

Tijdzone
+ 1 uur

Geld
Turkse lira

Beste reistijd
De aangenaamste perioden om Istanbul, de Egeïsche en Middellandse-Zeekust te bezoeken zijn de lente en herfst. De temperatuur is dan perfect en je hebt geen last van muggen.

Naar het oosten van Turkije kan je beter in de zomer gaan, want anders kom je terecht in de sneeuw. Naar de Zwarte Zee tenslotte reis je het beste tussen april en september.

Culturele gedragsregels
Zoals in ieder Islamitisch land geldt ook in Turkije dat je je beter niet te uitdagend kleedt. In toeristische gebieden zijn Turken onderhand wel gewend aan de westerse manier van kleden, maar ook daar toon je beter niet te veel bloot.

Turkije kent een uitgesproken mannencultuur en een vrouw alleen in een restaurant of bar kan op veel (ongewenste) aandacht rekenen. Zoenen en knuffelen doe je het liefst ook niet te veel in het openbaar.

Turken beschouwen wijzen als bijzonder onbeleefd en dat geldt ook voor niezen in het bijzijn van anderen. Wat je ook nooit mag doen: je voetzolen tonen wanneer je zit.

Afstand
De afstand tussen Brussel en Ankara is 2.515 kilometer. Je vliegt er ruim drie uur over.

Verkeersregels
Het verkeer rijdt rechts. Maximale snelheden: 50 km/u binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom 90 km/u en op de snelweg 120 km/u. Je mag geen druppel alcohol drinken wanneer je wil autorijden.

Openbaar vervoer
In Turkije kan je beter met de bus dan met de trein rijden. Beiden zijn erg goedkoop, maar de trein is niet erg populair en rijdt bijzonder traag (met uitzondering van de lijn tussen Istanbul en Ankara).

Het busvervoer is juist erg goed geregeld. Tussen de grote Turkse steden rijden vaak bussen en kleinere dorpjes kan je goed bereiken met een zogenaamde dolmus (letterlijk: volle bus).

Documenten

Benodigde reisdocumenten voor Turkije.

Gezondheid
Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
220 Volt

Telefoonnummer
00 90

Links
Turkish Ministry of Culture and Tourism

Tourism Turkey (voor de VS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content