Antalya

Kemal Atatürk noemde deze havenstad en badplaats de mooiste plek ter wereld. De hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt inderdaad schitterend op een 35 meter hoge klip boven de Middellandse Zee. Anders dan veel andere badplaatsen heeft Antalya zijn Turkse karakter behouden.

Kemal Atatürk noemde deze havenstad en badplaats de mooiste plek ter wereld. De hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt inderdaad schitterend op een 35 meter hoge klip boven de Middellandse Zee. Anders dan veel andere badplaatsen heeft Antalya zijn Turkse karakter behouden.

Antalya ligt in het zuidwesten van Turkije, 400 kilometer ten zuiden van Ankara. De stad ligt ingeklemd tussen het Taurusgebergte en de Middellandse Zee. De bergen lopen op veel plaatsen door tot in de zee en dat zorgt voor een spectaculaire kustlijn. In de rotskust zijn overal natuurlijk baaien met mooie stranden gevormd. Antalya bezit twee stranden: Konyaalti (kiezelstrand) en Lara Beach (zandstrand). Hier liggen de grote westerse hotels.

Wuivende palmbomen

Het centrum heeft zijn historische karakter behouden: smalle straatjes met houten huisjes, winkeltjes, koffie- en theehuizen, moskeeën, veel mooi aangelegde parken en een prachtige boulevard met wuivende palmbomen.

Antalya heeft een oude geschiedenis. De stad werd in de tweede eeuw voor Christus gesticht als havenstad. Door zijn gunstige ligging ontwikkelde de haven zich snel tot de belangrijkste haven langs de zuidkust van Turkije.

De geschiedenis van dit deel van Turkije kan je bezichtigen in het Archeologische Museum, één van de mooiste en grootste in Turkije. In 14 expositiezalen worden zo’n 5000 opgegraven voorwerpen zoals aardewerk, iconen, sieraden en zelfs kleding tentoongesteld.

Ook in de stad zelf vind je heel wat sporen uit de lange geschiedenis van de stad. Hét symbool van Antalya is de Yivili Minare, de elegante minaret van een moskee die sultan Keybokat in de dertiende eeuw liet bouwen, omringd door een mooi plein.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de triomfboog ter ere van de Romeinse keizer Hadrianus uit 130 na Christus, de Hidirlik toren uit de tweede eeuw die achtereenvolgens dienst deed als fort en vuurtoren, de oude stadsmuren en twee moskeeën uit de Osmaanse tijd.

Buiten Antalya

De omgeving van Antalya biedt, naast een prachtige natuur, heel wat interessante archeologische sites. In Perge, een versterkte stad uit de Romeinse tijd, zijn een Romeins theater, een stadion en verschillende straten uit de tijd dat de apostel Paulus hier verbleef goed bewaard gebleven.

In Aspendos, op 50 kilometer van Antalya, staat een prachtig bewaard amfitheater dat nog steeds gebruikt wordt voor culturele evenementen zoals het kunst- en filmfestival Altin Portakel. Side is een antiek havenstadje waar je bijna over de Romeinse overblijfselen struikelt. En Termessos, een stad hoog op een berg, is de mooiste necropolis in het Middellandse Zeegebied.

Steeds meer toeristen vinden de weg naar Koprulu Canyon National Park, 90 kilometer ten noordoosten van Antalya. In dit park met bergen tot bijna 3000 meter, een eeuwenoud cipressenwoud en snel stromende rivieren kan je prachtige wandelingen maken, raften door smalle canyons en abseilen (bij de Atilgan rivier).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content