Aan tafel

De Turkse keuken is een hemel voor de gastronoom. Net zoals de stad zelf is de keuken in Istanbul een mengeling van Westerse en Oosterse tradities. De vele verschillende gerechten spreken zowel het oog als de smaakpapillen aan. Vooral de voorgerechten (‘mezas’) zijn indrukwekkend. Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vis of vlees.

Wie aan Turkije denkt, denkt ongetwijfeld ‘Kebab’. Dit is een typisch Zuid-Oosters Turks gerecht waarvan de recepturen variëren van regio tot regio. Andere specialiteiten zijn simits, Turks fruit, baklava (plakkerig zoet dessert met pistachenoten), ayran (yoghurtdrank) köfte (vleesballen) en verscheidene soorten thee, kruiden en noten.

Wie een liefhebber van varken is, zal in Istanbul niet aan zijn trekken komen. De Islam verbiedt moslims varkensvlees te eten. Raki is een traditionele alcoholische drank, gemaakt van anijs en druiven. De lokale bevolking noemt dit wel eens het “Melk van de Leeuw”. En om de maaltijd af te sluiten, is de unieke smaak van de Turkse koffie (kahve) een echte aanrader. “Afiyet olsun” (smakelijk).

De meeste Turken drinken echter Turkse thee, in mooie kleine glaasjes met 2 kleine klontjes suiker. Het Turkse bier is licht en meestal van het merk Efes. De Turkse wijn is lang niet slecht, vooral de witte kan echt verrassen.

In en rond Sultanahmet, het historische deel van de stad, vind je de beste restaurants. Maar de jongste jaren kwamen er ook op de Aziatische kant erg leuke tenten bij. De meer klassieke restaurants moet je rond Taxim zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content