Wat moet je zien ?

Hradcany is een kastelencomplex dat op een heuvel boven Praag ligt. Je kan er onder andere de Vitruskathedraal, het burchtpaleis (tegenwoordig de residentie van de president), de basiliek van Sint Joris en het kleurige Gouden straatje (Kafka woonde enige tijd op nummer 22) bezichtigen.

Mala Strana is de barokke wijk aan de voet van de burcht. Het is eigenlijk een soort middeleeuws stadje in de stad. Er zijn verschillende ambassades gevestigd, er wonen veel kunstenaars en je vindt er veel gezellige kroegjes. De Malá Strana wordt beheerst door het Wallensteinpaleis en de barokkerk De gave van St. Nicolaas.

De Karluv Most of Karlsbrug werd in 1342 gebouwd en in de zeventiende eeuw kwamen aan weerszijde beelden op. Op de brug kan je je portret laten schilderen, Praagse souvenirs kopen, luisteren naar straatmuzikanten en wanneer je er nog eens terug wil keren moet je niet vergeten het gouden kruis in het midden van de brug aan te raken.

De beste manier om de oude stad te bekijken is door er rond te lopen en te verdwalen in de wirwar van kleine straatjes van de Stare Mesto of oude stad. Dit deel werd gebouwd in de 10e eeuw met centraal het stadhuisplein omringd door historische gebouwen met in het midden het standbeeld van Jan Hus (de katholieke reformist die in 1415 op de brandstapel werd gegooid).

Bijzonder is ook het astronomische uurwerk waaruit ieder uur 12 apostelen te voorschijn komen. Albert Einstein woonde overigens een tijdje op nummer 18 van het plein.

Josefov of het voormalige joodse getto maakt deel uit van de oude stad. Er wonen nu geen Joden meer, maar de Alt-Neusynagoge gebouwd in 1270 en daarmee de oudste synagoge in Europa staat er nog. Net zoals de oude joodse begraafplaats waar duizenden lichamen in 12 lagen boven elkaar liggen.

Het Wenceslasplein is vooral bekend geworden door de protesten tegen het communisme en vormt eigenlijk meer een korte brede straat dan een plein. Het is het centrum van het moderne deel van Praag, waar de kantoren, hotels en warenhuizen gevestigd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content