Wat moet je zien?

Museum van Schone Kunsten
Hier vind je één van de mooiste schiderijenverzamelingen van Europa. Om niet te verbleken naast het trendy Guggenheim kreeg ook Bellas Artes een opknapbeurt. Vanuit het museumcafé kijk je uit over het met bomen gevulde Doña Casildapark: met zijn aangelegde tuinen, bloemperken, fonteinen en vijver een echt plaatje.

De Albia tuin
Een plein met bomen, mooie gebouwen en de oude San Vincentekerk. Café Iruna, op de hoek met de Berasteguistraat, is een must. Het dateert van de vorige eeuwwisseling en is bijzonder sfeervol met zijn kleurrijke tegels en Arabische stijl. Loop hier binnen voor een kopje koffie, een glaasje met een hapje of een maaltijd.

Het Guggenheimmuseum
Een sensationele creatie, bedekt met palten van titaniumn die iedere conventie inzake architectuur tart. Het atrium met zijn opgaande lijnen voert je blik 50 duizelingwekkende meters omhoog. Tegels in zandsteen, witte zuilen en glazen panelen overlappen elkaar als de schubben van een vis.

Het museum herbergt een permanente collectie van hedendaagse kunst en organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen. Elk uur zijn er gratis rondleidingen (Spaans, Engels). Je kan ook een audiogids gebruiken. Tip: Wandel volledig langs het gebouw en bewonder The Puppy, een met bloemen bedekte sculptuur van Jeff Koons.

De oude stad
Grote huizen en appartementen met gesloten balkons werpen hun schaduw over smalle straatjes met kasseien. In de wirwar van straten vind je meer dan 500 winkeltjes die werkelijk alles te koop hebben. Wandel er rond tijdens de siësta om de architectuur te bewonderen, keer er ’s avonds terug om van de gezellige drukte te proeven.

Mis in geen geval een bezoek aan de kerken: de barokke San Nicolaskathedraal met haar dubbele toren en de 14e eeuwse gotische San Antonio Abad die een prachtig portaal met koepel bevat. Tip: Wil je op zaterdagavond of op zondag een kerkdienst bijwonen, zorg dan dat je goed op voorhand toekomt want er is zelden genoeg plaats.

Arriga theater
Het ligt op de rand van de oude stad bij de Nerviónrivier. Qua stijl lijkt het gebouw op de Parijse opera en met z’n sfeervolle avondverlichting oogt het bijzonder fraai. Kijk ook uit naar het populaire Boulevard Café aan de overkant.

Gran Via de Don Diego
Dit is Bilbao’s Keizerlei maar dan nog net iets chiquer. De straat wordt in twee gedeeld door het Moyúaplein. Het oudste gedeelte van dit plein voert naar de Plaza Circular (of Plaza de Espana) waar het beeld staat van Diego López de Haro die Bilbao stichtte in 1300. De laan met citroenbomen en dure winkels is ook bekend om het Inglés warenhuis. Wip binnen in de Pasteleria Arrese, zij zijn vermaarde truffelmakers sinds 1852.

Bron: Chantal Nijssen, Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content