Wat moet je zien?


Met de Leeuwenhof in het Alhambra is de Mezquita een van de briljantste monumenten van de Arabische nalatenschap in Europa. Tegelijk is de Mezquita het allervreemdste gebedshuis van Europa, met een zee van zuilen en rondbogen, een woekerend labyrint van steen, een chaos voor het oog. Alles is zo geometrisch streng dat het sereen wordt.

De moskee werd in 786 onder emir Abd al Rahman I gebouwd met materiaal van een West-Gotische basiliek, daarna is ze uitgebreid onder Abd al Rahman II, onder al Hakam II en ten slotte onder al Mansoer tot ze haar gigantische proporties kreeg, een eindeloze opeenvolging van zuilen en bogen, met een schitterende mihrab die voor het gebed de richting van Mekka aanwijst.

En midden in dat pilarenwoud staat een kolossale kathedraal, renaissance die zomaar is ingeplant als ging het om een harttransplantatie. Steen op steen, zelfbewuste overheersing van het christelijk geloof.

Het oudheidkundig museum, vroeger eigendom van Jerónimo Páez, is een complexe constructie met ruime woonvertrekken, patio’s en loggia’s. Overblijfselen uit de Romeinse tijd liggen begraven onder de voetgangersstraten van de moderne stad, maar veel mozaïeken, sarcofagen, standbeelden en inscripties van gladiatoren werden hierheen gebracht. De verzameling geeft een idee van de prachtige villa’s en tempels die er ooit gestaan hebben.

Het Palacio de Viana is, tot ieders voldoening, gelaten zoals het was toen de laatste markies van Viana en zijn echtgenote erin woonden. Vierhonderd jaar lang was dit de woonst van een adellijke familie. Met zijn rijke interieur en prachtige verzamelingen keramiek en leder is het een schatkist van de plaatselijke geschiedenis.

Ook het Alcázar de los Reyes Cristianos is een bezoek meer dan waard. Niet zozeer voor het gebouw, waar slechts een paar mozaïeken en sarcofagen te zien zijn, maar voor de magnifieke terrastuinen waar het bij warm weer zalig verpozen is.

Andere interessante gebouwen die voor het publiek openstaan : het Convento de la Merced (vroeger een klooster, nu de zetel van de plaatselijke regering) of de kleine parochiekerkjes met ramen in mudejarstijl.

In het Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten) wordt onder andere werk van Goya tentoongesteld. Het bevindt zich in het vroegere hospitaal op de Plaza del Potro.

En heel wat restaurants zijn ondergebracht in prachtige stadspaleizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content