Wat moet je zien ?

Sagrada FamiliaDe Sagrada Familia is een Rooms-katholieke kerk gebouwd in ‘neocatalaanse’ stijl met vele torentjes en ornamenten. De kerk is een ontwerp van Antoní Gaudí en het moest oorspronkelijk een neogotisch gebouw worden tot deze er in 1883 zijn eigen stijl in verwerkte.

Gaudi zelf ligt begraven in de crypte van de kerk. Toch is de Sagrada Familia nog niet af. Verwacht wordt dat de hele kerk rond 2025 eindelijk afgewerkt zal zijn.

Catedral de Santa Eulàlia
Deze gotische kathedraal, aan het Plaza de la Seu, is genoemd naar de heilige Eulália die in 304 stierf als martelares. Eulália is de medepatrones van de stad. De voorgevel dateert van de 19e eeuw, gebouwd naar plannen van de Fransman Charles Galtès uit 1408.

De voornaamste bezienswaardigheden binnen de kathedraal zijn de crypte van Eulália, de koorbanken uit de 15e eeuw, de Capella del Santísimo Sacramento en de Capella de Sant Benet.

MuseaHet Antoní Gaudí-museum ligt in het Parc Güell (zie verder). Het is gevestigd in een mooi huis met een tuin in typische Gaudí-stijl en beschikt over een bibliotheek. De kubistische werken van Pablo Picasso worden tentoongesteld in het Picasso-museum.

Het Miró-museum is het museum voor moderne kunst van Barcelona, genoemd naar de schilder en beeldhouwer Juan Miró. Je vindt er schilderijen en beeldhouwwerken van Miró en andere moderne kunstenaars. Het museum is eigendom van de Fundació Joan Miró en biedt onderdak aan heel wat literaire en audiovisuele werken.

Nou Camp
Hoewel de officiële benaming Camp Nou is (Nou betekent ‘nieuw’ en wordt in het Catalaans achter het zelfstandig naamwoord geplaatst), is dit de gangbare naam voor het stadion van de azulgranas van FC Barcelona. ‘Nou Camp’ is in feite dus een germanisme. Het stadion is ontworpen door Lorenzo García Barbón en Josep Soteres Maurí en voltooid in 1957. Nou Camp is misschien wel het indrukwekkendste stadion ter wereld en een trekpleister voor toeristen.

Het biedt plaats aan zo’n 118.000 supporters waardoor Nou Camp het bekende Maracaña van Rio de Janeiro en het Estadio Azteca in Mexico City in ruimte overstijgt. Het voetbalmuseum van FC Barcelona is er ook gelegen en is nagenoeg het meest bezochte museum van de stad.

Parc GüellDit park is genoemd naar Eusebi Güell en gerealiseerd door Antoní Gaudí in opdracht van deze Güell. Gaudí kon er naar hartelust zijn gangen gaan en dit leidde tot de uit het gesteente groeiende pergola’s, golvende en kleurrijke mozaïeken en paden geïntegreerd in het landschap.

Gaudí probeerde in dit park de aanwezigheid van God tot uiting te brengen. Het Parc Güell is werelderfgoed van UNESCO sinds 1984.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content