Spanje

Spanje streelt je zinnen: voel de zalige zon op je huid tijdens een siësta, proef de talrijke Spaanse tapas, bewonder de gebouwen van Gaudi, snuif de geur van de zee aan de Spaanse costa’s op en beweeg je voort op het ritme van de flamenco.

Spanje streelt je zinnen: voel de zalige zon op je huid tijdens een siësta, proef de talrijke Spaanse tapas, bewonder de gebouwen van Gaudi, snuif de geur van de zee aan de Spaanse costa’s op en beweeg je voort op het ritme van de flamenco.

Bezienswaardigheden
De 20 mooiste kleine Spaanse stadjes
Algemene informatie

Spanje bestaat uit een deel van het Iberisch Schiereiland, de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse enclaves in Noord-Afrika. Met haar zeventien autonome regio’s is Spanje het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Vooral Catalonië, Baskenland en Galicië, die alle drie een sterke eigen identiteit en taal hebben, zijn erg autonoom. Daardoor telt Spanje in totaal vijf officiële en twee niet-officiële talen.

Die diversiteit kenmerkt ook het klimaat. Het noordwesten ligt onder invloed van de zogenaamde straalstromen, de rest van het land niet. Die verschillende (micro)klimaten dankt Spanje aan haar zeer onregelmatig landschap. Dat bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Dat maakt van Spanje één van de meest bergachtige landen van het Europese continent.

Qua activiteiten biedt het land een ruime waaier. Zo kan je naar de regenachtige vissersdorpen in Galicië of naar de toeristische kusten aan de Middellandse Zee. Je kan leren flamencodansen, een traditioneel stierengevecht bijwonen of onderduiken in het nachtleven van de Spaanse hoofdstad Madrid. Of je kan letterlijk voor je leven rennen tijdens het stierenrennen in de straten van Pamplona of met tomaten gooien in Buñol.

Daarnaast telt Spanje heel wat bezienswaardigheden, waarvan er maar liefst 38 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Zo kan je de kathedralen van Burgos, Cordoba en Sevilla bezoeken. Ook het historische centrum van Cordoba, Toledo en Salamanca en de witte dorpen in de omgeving van Malaga staan op de lijst. In Madrid lonen de musea en architectuur de moeite, in Barcelona vormen vooral de werken van Antoni Gaudi een trekpleister.

In Zuid-Spanje is een bezoek aan het middeleeuwse paleis Alhambra of aan het Alcazar, het oudste nog gebruikte koninklijk paleis van Europa, van Sevilla een must. Bij beide gebouwen is de islamitische invloed, van tijdens de Moorse overheersing, goed zichtbaar. Op het meest zuidelijke punt van Spanje ligt de Britse kolonie Gibraltar die vooral bekend is om haar loslopende apenpopulatie.

Wie op pelgrimstocht wil, kan in Noord-Spanje de eeuwenoude route naar Santiago de Compostella volgen. Pelgrims op de Camino de Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. Het bedevaartsoord, één van de belangrijkste van het Christendom, is gebouwd op het graf van de apostel Jakobus, één van de leerlingen van Jezus.

Tenslotte is ook de Spaanse keuken erg veelzijdig. De Spanjaarden eten dan ook vaak tapas, allerlei kleine hapjes. Daarbij zijn vooral de Spaanse tortilla, paella, chorizo, gazpacho en Calamares a la Romana (gefrituurde inktvis) bekend. Typisch Spaanse drankjes zijn sangria, wijn, cava en Clara, een soort bier gemengd met licht zoete frisdrank ‘gaseosa’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content