Eten en drinken


Het ritueel van het cider schenken, de Asturiërs krijgen er nooit genoeg van. Het gaat zo: de schenker houdt de fles zo’n anderhalve meter boven een forse beker en mikt, zonder te kijken. De bedoeling is luchtbellen in de drank te krijgen. Natuurlijk wil er wel eens gemorst worden, in de buurt van de zogenaamde sidrería’s komt de wat zurige walm je al tegemoet.

Een beker drink je nooit helemaal leeg. Met het laatste slokje spoel je hem uit, een ietwat symbolisch gebaar uit de tijd dat de beker doorgegeven werd. Om de dorst op te wekken knabbel je op zonnebloempitten, de resten spuug je gewoon op de grond. In Oviedo staat de Calle Gascona, bij de kathedraal, bekend als de Bulevar de la sidra; je kunt er ook tapa’s eten. De Asturiaanse keuken verenigt het beste van land en zee.

Typische gerechten zijn de caldereta Asturiana de mariscos, een stoofpotje van zeevruchten, fabada, een soort cassoulet, merluza a la sidra, stokvis met cider en pulpo en su propia tinta, inktvis in eigen nat, een letterlijk inktzwart gerecht, maar wel lekker. Een populair dessert is arroz con leche, melkrijst. Van de vele soorten artisanale kazen is de cabrales de bekendste.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content