Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid en Barcelona staan op de stedenfiche Madrid en stedenfiche Barcelona.

Sevilla: Deze stad van Don Juan, Carmen en de flamenco, ligt in het zuidoosten van Spanje in de regio Andalusië. Het is een stad vol met palm- en sinaasappelbomen die in het voorjaar een heerlijke geur door de hele stad verspreiden.

Hoogtepunten zijn de Kathedraal (grootste religieuze gebouw in Spanje) met de vroegere minaret Giralda, het weelderige Alcazar paleis, de voormalige joodse wijk Santa Cruz met zijn smalle witte straatjes en het Plaza de España in het Parque de Maria Luisa, een oase van rust aan de rand van de straat.

Valencia: Deze zonovergoten stad biedt een prachtige mix van oud en nieuw. De stad bezit een oud stadscentrum met een labyrint van stegen en gezellige eethuizen, maar ook heel wat moderne architecturale hoogstandjes.

De stad staat bekend om zijn vele musea: voor iedere interesse vind je hier wel een bijpassend museum. Ook zonneaanbidders komen aan hun trekken: op slechts enkele minuten van het stadscentrum liggen de twee stranden Arenas en Malvarossa.

Bilbao: De grootste stad van de autonome regio Baskenland in het noordwesten van Spanje. Tot voor kort was Bilbao een ietwat grijze industriestad, maar sinds de komst van het Museo Guggenheim Bilbao, ontworpen door de bekende architect Frank Gehry, profileert Bilbao zich steeds meer als toeristische bestemming. Probeer hier zeker ook de pintxos, de Baskische versie van de Tapas.

Salamanca: In deze stad, 200 kilometer ten westen van Madrid, ligt de oudste universiteit (1218) van Spanje. Verder bezit de stad schitterende gebouwen uit de Renaissance en Gotiek. Het hele oude stadscentrum is door de Unesco geklasseerd als werelderfgoed.

Toledo: Deze Middeleeuwse stad is weinig veranderd sinds de tijd dat de schilder Greco hier geboren werd in 1541 geboren werd. Ook het centrum van Toledo staat op de lijst van Unesco.

Cordoba: Deze stad in de zuidelijke provincie Andalusië en is de warmste stad van Europa. Hier bevindt zich één van de mooiste gebouwen ter wereld: La Mezquita. Deze moskee uit 785 werd in 1236 omgebouwd tot katholieke kathedraal. In het verleden behoorde Cordoba tot de belangrijkste steden ter wereld en dat kan je nu nog zien in talrijke monumenten zoals de Burcht van de Katholieke Koningen, de Judería (oude Joodse wijk) en de ruïnes van Medina Azahara.

Granada: Ook deze stad ligt in de zuidelijke regio Andalusië en ligt op een prachtige plaats aan de voet van de hoge bergtoppen van de Sierra Nevada. De stad staat vooral bekend om het Alhambra,een schitterend middeleeuws Moors paleis op een heuvel die boven de stad uittorent. Unesco, dat het paleis op de lijst van Werelderfgoederen heeft geplaatst, ziet er op toe dat het paleis niet beschadigd raakt door te grote aantallen bezoekers. Per dag mogen maar een beperkt aantal bezoekers het paleis binnen. Daarom kan je beter van tevoren een toegangsbewijs kopen.

Santiago de Compestella: In deze stad in het noordwesten van Spanje zouden zich de resten van apostel Jakobus bevinden. Daarom is de stad één van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa volgen de zogenaamde Camino de Santiago die leidt naar deze stad.

Coto de Doñana: Natuurpark in Andalusië aan de Atlantische kust. In dit moerasachtige gebied strijken trekvogels neer op hun tocht van zuid naar noord. Ook leven er de zeldzame Spaanse keizerarend, de bedreigde Iberische lynx, wilde zwijnen en herten.

Stranden: De belangrijkste reden waarom toeristen naar Spanje komen. Grote delen van de Spaanse kust worden ingenomen door grote hotel- en appartementencomplexen voor buitenlandse toeristen, maar er zijn ook nog genoeg rustige en ongeschonden plekjes te vinden.

Pyreneeën: Bergketen op de grens tussen Frankrijk en Spanje waar je in de zomer prachtige wandelingen kan maken en in winter kan skiën. Tussen de bergtoppen, waarvan sommige hoger zijn dan 3000 meter, liggen mooie middeleeuwse dorpjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content