Algemene informatie

Ligging
Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Het grenst aan Portugal, Frankrijk en Andorra.

Klimaat
Spanje heeft veel verschillende klimaten. Het noorden en noordwesten van Spanje hebben matige warme zomers en zachte winters. Er valt vrij veel neerslag in dit gebied, rond de 1000 mm per jaar.

Het noordoosten van Spanje heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en warm en de winters nat en zacht. De gemiddelde temperatuur ligt er in de zomer rond de 26°C en in de winter rond de 8°C. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 500 mm en die valt hoofdzakelijk in de winter.

Het uiterste zuiden van Spanje kent zeer warme zomers en zeer zachte winters. De gemiddelde zomertemperatuur is er ongeveer 27°C en de gemiddelde wintertemperatuur 13°C.

Oppervlakte
504.782 km². Dat is 16,5 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Madrid

Belangrijkste steden
Madrid, Barcelona, Toledo,Valencia, Granada, Sevilla, San Sebastian

Staatsvorm
Parlementaire monarchie

Bevolkingsgroepen
Castilianen, Catalanen, Galiciërs, Basken

Talen
Spaans, Catalaans, Galicisch, Baskisch

Godsdienst
Rooms-katholicisme, islam, protestantisme

Feestdagen
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
19 maart: San José
8 – 15 april: Heilige Week (Semana Santa)
Witte Donderdag en Goede Vrijdag
Eerste Paasdag
1 mei – Dag van de arbeid
Eerste Pinksterdag
14 – 17 juni: Sacramentsdag (Corpus Christi)
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad (nationale feestdag)
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de grondwet
8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag

Weetjes
De taal die in Spanje gesproken wordt is niet het ‘Spaans’ ‘(want dat bestaat eigenlijk niet), maar het Castellano (Castellaans) dat gebaseerd is op het Spaans dat rond Madrid werd gesproken.

De twee belangrijkste sporten in Spanje zijn voetbal en stierengevechten. Net als voetbal zijn stierengevechten ‘big business’, ondanks het protest van vele dierenliefhebbers. Een matador, de torero die de stier doodt, verdient tot 50.000 euro per gevecht. Ook het stierenrennen in het noordelijke plaatsje Pamplona is wereldbekend.

De gitaar werd uitgevonden in Andalusië, toen een zesde snaar aan de Arabische luit werd toegevoegd. De Spanjaarden zijn dan ook virtuozen in het gitaarspel.

Ook de Flamenco is ontstaan in Andalusië en bevat elementen van de joodse, moorse en zigeunercultuur. Flamenco is een levensstijl die een combinatie van intensiteit, melancholie, levensvreugde en trots is.

In het dorpje Bunol wordt jaarlijks het grootste tomatengevecht ter wereld gehouden. Het festival, bekend als de ‘Tomatina’, vindt elke laatste woensdag van augustus plaats.

Spanjaarden eten 5 keer per dag: een ontbijt, een 11-uurtje, de lunch, tapas om 18.00 uur en tenslotte het avondmaal dat niet voor 22.00 uur op tafel komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content