Aan tafel

Catalanen houden van het goede leven, buena vida, en daar hoort buena mesa (goede tafel) bij, met zo’n vier maaltijden per dag. Die ‘buena mesa’ begint ’s ochtends met een koffie en een croissant of Napolitanas (Catalaanse zoetigheid met chocolade).

Het middageten bestaat bijna altijd uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht met een glas wijn, ofwel de ‘Menú de Mediodía’ (middagmenu). Het avondeten, cena, begint in Spanje nooit voor 21u en in het weekend zelfs later.

Barcelona is dé stad van de restaurants. Toch is het niet aan te raden uit eten te gaan op en rondom de Ramblas wegens geen goede verhouding prijs/kwaliteit en prijs/kwantiteit. Maar rond de wijken Eixample, Gràcia, en Sant Gervasi zijn er talloze leuke restaurants.

Tapasbars doen het uitstekend. Ook de Catalaanse wijnen zijn uniek en niet te missen. Vooral een witte wijn uit Alella of een typisch Catalaanse cava zijn aan te raden.

In Catalonië eet men ook vis en zeevruchten in overvloed. Op plaatselijke markten vind je veel schaal- en schelpdieren zoals langostinos, galeras (soort garnaal), calamares, boquerón (verse ansjovis) en vieiras (Sint-Jakobsschelpen). Het neusje van de ‘zalm’ is de percebes, een schelpdier met roodgele klepjes waarin het vlees zit met een echte zeesmaak.

Andere typisch Catalaanse gerechten zijn: Allioli of mayonaise van knoflook, crema Catalana is soort van crème brulée op z’n Catalaans, escalivada zijn gegrilde groenten met olijfolie en azijn, Paamb tomàquet heet het brood met knoflook, olijfolie en tomaat en tenslotte romesco is een saus van noten, gedroogde tomaten en paprika’s, kruiden en olijfolie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content