Wat moet je zien?

De Triglav en het National Park

Een nationaal park van 838 km² groot in de Julische Alpen, genoemd naar de berg die centraal in het park ligt en het nationale symbool van Slovenië is. De Triglav heeft drie toppen, waaronder de hoogste van Slovenië die 2864 boven het zeeniveau uittoornt. Om hem te beklimmen moet je een ervaren wandelaar zijn, gezien de verraderlijke afwisseling tussen lieflijke landschappen en lastige bergpassages.

Lake Bled

In het midden van dit turkooizen meer pronkt een idyllisch eilandje met de al even schilderachtige Maria Hemelvaartskerk uit de negende eeuw. Roei er eigenhandig heen met een gondel en geniet van een prachtig uitzicht op de groene Julische Alpen en de burcht Bled Castle.

Lake Bohinj

Met 3,18 km² het grootste meer van Slovenië. Lake Bohinj is omgeven door hoge bergen en prachtige wandelpaden en ook de route rond het meer levert mooie plaatjes op. Tijdens de wintermaanden vriest het meer dicht en staat Bohinj bekend als skigebied. De witte Johanneskerk kijkt al sinds 1300 uit over de Bohinj-vallei.

Piran

Dit is de meest bezienswaardige havenstad op de slechts 50 km lange Sloveense kuststrook. Een oud mediterraan stadje met een pittoresk jachthaventje, ruw keienstrand, nauwe steegjes en pastelkleurige herenhuizen. Bovenaan heb je een schitterend zee- en stadszicht.

Savicawaterval

De bekendste Sloveense waterval, gelegen in het Triglav National park. Het water valt bijna 51 meter naar beneden over een hoogteverschil van 78 meter. Een klautertochtje van een uur naar de waterval start aan het Zlatorog Hotel in het dorpje Ukanc.

Vintgarkloof

Een nauwe kloof van 1,6 km lang met appelblauwzeegroen kolkend water dat een aangename koele bries verspreidt. De houten ‘zwevende’ paadjes zijn nogal smal, dus wie niet gehinderd wil worden door toeristische tegenliggers staat best vroeg op voor een bezoek aan de kloof. Op het einde word je verrast door de waterval ¦um die 16 meter naar beneden valt.

Ljubljana met kasteel

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, maar voelt aan als een uit de hand gelopen dorpje. Doorheen de stad vloeit de Ljubljanicarivier, met aan weerszijden gezellige dijken vol bars en restaurants die vooral ’s avonds veel volk lokken. De drie bruggen over de rivier en het gerenoveerde kasteel dat uitkijkt over de stad, gelden als de belangrijkste bouwwerken.

Grotten van Postojna

Het stadje Postojna ligt in het zuid-westen van het land, in het Karstgebied. Met een lengte van 20.570 meter, waarvan bijna 6 km toegankelijk, is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. In de prehistorie zochten holbewoners hier beschutting, nu kan je vanuit een treintje vijf grote grottenkamers bezichtigen. In de grotten zou de zeldzame grottenolm leven, een lange salamander die twaalf jaar zonder voedsel kan en soms 100 jaar oud wordt.

Kranjska Gora

De noordelijke toegangspoort tot het Triglav Nationaal Park. Het dorp staat bekend als de belangrijkste Sloveense wintersportplaats waar regelmatig toernooien gehouden worden op de Planica, een skispringschans. Daarnaast vind je er veel hotels en restaurants, nieuwe skiliften en een rodelbaan. Er kan tot de maand juni geskied worden.

Kostanjevica na Krki

Dit kleine, oude dorpje bevindt zich in het zuid-oosten en wordt wel eens “het Venetië van Slovenië” genoemd. Het centrum en een prachtig klooster liggen op een eiland in de rivier de Krka dat gevormd wordt door een meander en een in de 13de eeuw gegraven zijkanaal. In de plaatselijke kerk vind je prachtige fresco’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content