Sport in Slovenië

Zwemmen

Naast veel thermale baden heeft Slovenië ook een groot aantal zwembaden. De meeste daarvan liggen aan de zee, een rivier of een meer. Voorbeelden van natuurlijke zwembaden zijn Graisko Kopali¨?e in Bled, de zwemvijver aan Slovenië’s grootste camping, Camping ¦obec, en het strand Simonov Zaliv bij Izola. Ook het waterpark ´usterna aan de kust, de zwembaden (ook voor nudisten) in Maribor en het overdekte zwemparadijs Atlantis in Ljubljana staan garant voor uren waterpret.

Wandelen

De Sloveense natuur biedt voor elk wat wils; eeuwig besneeuwde bergtoppen, groene valleien, bossen, wijngaarden, uitgestrekte velden, grotten en kust. Doorheen het hele land zijn wandelingen uitgestippeld, al dan niet met hutten en afdaken onderweg.

Fietsen

Ook per tweewieler is Slovenië de moeite. Vooral de autoloze wegen en pleinen in de hoofdstad Ljubljana doorkruis je vlot per fiets. Enkele tips voor aantrekkelijke fietstochten zijn de mountainbiketocht in het Kras Park, de vallei van de Pivka Lakes in het zuid-westen, en het enorme mountainbike park Notransjka met meer dan 500 km aan routes.

Golf

De eerste Sloveense golfbaan kwam in 1937 in Bled, waar toen het zomerhuis van de Joegoslavische koning lag. Sinds 1985 is Slovenië lid van de EGA, een familie golfers met wwereldwijd meer dan vijftig miljoen leden. Vandaag vinden we negen golfbanen in het hele land, onder andere in Bled, Lipica en het oudste Sloveense dorpje Ptuj.

Paardrijden

De bekende paardenfokkerij Lipica Stud Farm werd opgericht in 1580 en houdt de traditie van paarden fokken levendig tot vandaag de dag. Voor een tochtje door Slovenië op het zadel kan je terecht bij verschillende maneges en toeristenboerderijen zoals de originele Lipica Stud Farm of het paardencentrum in Vodice.

Vissen

Ook vissen blijken van Sloveens water te houden. Hengels worden uitgegooid in de heldere Alpenriviertjes, groenblauwe meren of ijskoude karstbronnen. De bekendste plaatsen om te vissen liggen aan de Tolminkarivier in het westen van het land.

Avonturensporten

Meer en meer, vooral jonge, mensen willen hun vakantiedagen vullen met avontuur in de natuur. De So?avallei en de Sava Bohinjkavallei bieden alles wat zij nodig hebben om te raften, klimmen en aan canyoning te doen. Daarnaast liggen er zogenaamde adrenalineparken in Ljubelj, Bohinj, Ljubljana en skioord Mariborsko Pohorje.

Skiën

Het land staat er (nog) niet bekend om, maar skiën is in Slovenië wel degelijk een nationale sport. De eerste skischans werd al in 1934 gebouwd in Planica en bezorgt skiërs vandaag nog de langste luchtsprongen ter wereld. Elk jaar vinden er wereldbekerwedstrijden alpineskiën plaats in Kransjka Gora en Maribor. In de zomer worden de skipistes vervangen door wandel-, fiets- en ruiterroutes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content