Moskou

Moskou is een boeiende metropool waarin je als argeloze bezoeker voortdurend hinkelt tussen herkenbaar ouderwets en verrassend modern.

Russen zijn geen mooipraters en ze houden niet van schone schijn. Dat merk je ook aan de hoofdstad. Moskou bulkt van de clichés: even ouderwets en grijs als een doordeweekse Lada, zou je zeggen. Maar wie wat beter toekijkt, beseft snel dat dit absolute onzin is.

Wie verder kijkt dan de eerste indruk, ontdekt de koepels van de Basiliuskathedraal – een ode aan de overwinning van Ivan de Verschrikkelijke op de gevreesde Tataren en volgens Unesco één van de mooiste orthodoxe kathedralen in Rusland. Of hij laat zich verleiden door een voorstelling van Mussorgsky’s opera ‘Boris Godunov’ in het wereldberoemde, met rood en goud afgezette Bolsjoi-theater.

Je kan natuurlijk ook schitterende orthodoxe kerken en kloosters bezoeken, rockgroepen zien optreden in het grote paleis van het Kremlin, shoppen langs de Moskva-promenades van de wijk Arbat of een kijkje nemen op de zwarte markt van het Ismailovsky-park of in een van de metrostations die zich ontpoppen tot indrukwekkende musea.

In het noorden, grenzend aan de stad vind je immense parken, met vijvers zo groot als het Zoniënwoud in Brussel. Het is er onvoorstelbaar rustig.

Kortom, Moskou is veel kleurrijker dan de duizenden vooroordelen van onze verbeelding doen vermoeden. Natuurlijk is het – ondanks paleizen, kloosters, kathedralen zoals Granovitaja, Novodjevitsji en Oespenski en de immense parken – niet al goud wat blinkt in de Russische hoofdstad.

De lucht is hier zo vervuild als de pest, de bedelaars aan de metro kijken ongelovig en jaloers naar het groeiende aantal nieuwe rijken met hun zwarte Audi’s en Mercedessen en nogal wat ouderen moeten nog steeds bloemen verkopen om hun mager pensioentje aan te vullen.

Maar wie in de buurt van het imposante Rode Plein de schitterende verzameling schilderijen en iconen in de galerij Tretiakov heeft gezien, begrijpt al veel beter de culturele meerwaarde die dit hardwerkende volk ons te bieden heeft. Wie de Russen echt leert kennen, houdt uiteindelijk alleen nog bewondering over.

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content