Woet moet je zien in de Baxia,…

De Baixa is het commerciële hart van Lissabon. Hier domineren statige pleinen. Het Rossio, dat vroeger het Praça Dom Pedro IV heette, is het bekendste plein van Lissabon. Al sinds de middeleeuwen is dit het hartje van de stad.

De voorbije eeuwen is het plein het decor geweest van belangrijke gebeurtenissen. Nu worden er soms nog politieke bijeenkomsten georganiseerd. Op het Rossio springt vooral het mooie Teatro Nacional Dona Maria II in het oog.

Praça dos Restauradores ligt op een steenworp van het Rossio. Een hoge obelisk, die symbool staat voor de bevrijding van de Spaanse overheersing in 1640, domineert het plein. Bekijk op het plein zeker het Rossio station. Even verderop stuit je op het Praça da Figueira, een gezellig plein waar duiven graag neerstrijken.

Het gigantische plein Praça do Comércio kijkt uit op de Taag. Hier stond 400 jaar lang het koninklijke paleis. Het gebouw biedt nu onderdak aan de belangrijkste ministeries. Op het plein prijkt een triomfboog. In de zomer kan je verkoeling zoeken in één van de prachtige galerijen.

Wie van de Baixa naar de Bairro Alto wil geraken, kan de Elevador de Santa Justa nemen. Deze neogotische lift is ontworpen door Raoul Mesnier du Ponsard, een leerling van Alexandre Gustave Eiffel. De lift, die toegang biedt tot de Lago do Carmo, biedt een mooi uitzicht op Lissabon.

In de Carmo-wijk staan de ruïnes van de Igreja do Carmo. Dit is de grootste kerk van Lissabon. Ze werd ernstig beschadigd toen de aardbeving van 1755 Lissabon trof. Het schip van de 14e eeuwse kerk heeft geen dak meer. De Igreja do Carmo herbergt nu een archeologisch museum.

De Chiaodo is een wijk met chique winkels en oude cafés. De straat Rua Garrett is er het zenuwcentrum. Even verderop stuit je op het Museo do Chiado. Het museum herbergt een mooie collectie kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw. De werken zijn bijna allemaal Portugees. In dezelfde straat staat ook het Teatro Nacional de São Carlos. Dit werd gebouwd tussen 1792 en 1795 nadat de aardbeving van 1755 de oude opera verwoestte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content