Wat moet je zien in Funchal ?

Funchal ligt in een halve cirkel, als een amfitheater omringd door hoge bergen, waartegen de wolken zich – vooral rond de middag – samenpakken. Soms loop je in de zon, maar is de lucht in de wijde omtrek grijs tot gitzwart. Het is waar dat het hier altijd lente is, maar het is ook geen leugen dat een paraplu af en toe van pas komt.

De wandelaar voelt zich aangetrokken door de brede promenade langs de zee, de Avenida do Mar. Vanaf de cais zie je goed de Ilhas Desertas liggen, drie onbewoonde eilanden, zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van Funchal. Soms lijkt het alsof ze ineens veel dichterbij liggen – de Madeirezen weten dan dat het slecht weer gaat worden.

Als je vanaf de kade langs de Fortaleza de Dao Lourenço, een 16e-eeuwse vesting, de stad inloopt, bots je op het standbeeld van Joao Gonçalves Zarco, die in 1419 het eiland ontdekte. Het enige dat ze zagen was bos en dus doopten ze het eiland Ilha de Madeira, het houteiland. Funchal werd dan weer genoemd naar de wilde venkel die men er aantrof.

In Monte, het dorpje tegen de heuvels, waar het altijd kil en mistig is, is de hoofdattractie een weg van gladde glimmende keien, steil bergafwaarts naar Funchal. De toerist kan deze route afglijden, gezeten in een tobogan, een rieten slede die bestuurd wordt door twee mee rennende mannen.

Een fascinerende plek is de Mercado dos Lavradores, de Markt van de Werkers. Gebouwd rond een verrukkelijke patio en een sfeer uitademend die duidelijk maakt dat dit eiland dichter bij Afrika ligt dan bij Europa.

Ten westen van het oude centrum, je loopt er naartoe door het Santa Catarina park, liggen de meeste grote hotels. Vanaf het terras van het legendarische Reid’s heb je een goddelijk uitzicht over de oceaan.

En dan zijn er de musea. In het Contemporary Art Museum is een grote verzameling hedendaagse Portugese kunst gehuisvest. In het Museum voor Religieuze Kunst in de Rua do Bispo hangt een kleine maar indrukwekkende verzameling Vlaamse meesters uit de 15de en 16de eeuw.

Het Quinta Daz Cruises Museum biedt een grote verzameling Portugese en buitenlandse meubelstukken uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. De collectie wordt aangevuld met Portugese beeldhouwwerken, porselein en schilderijen uit diezelfde periode.

Het stedelijk museum is de geschikte plaats om meer te weten te komen over de fauna, flora en geologie van Madeira. In het museum vind je ook een bibliotheek en een aquarium. De Jardim Botânico of botanische tuinen op ongeveer drie kilometer van het centrum van Funchal, kwamen er in 1960. Hier staan meer dan 2.000 planten met de meest uiteenlopende kleuren en vormen.

En dan hebben we nog het Teatro Muncipal Baltazar Dias. Dit theater uit 1888 kreeg zijn naam als eerbetoon aan Baltazar Dias, een zestiende-eeuwse dichter uit Madeira. Het pand is zeker een bezoekje waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content