Serra de Sintra

‘Nergens is de nevel zo mooi en mysterieus als hier in de Serra Sintra’, zeggen de Portugezen.

In het zuiden van de Portugese kuststreek – tussen lagunes en vissersdorpjes – vind je de Serra da Arrábida, een fraai door groene heuvels beschut natuurpark aan de monding van de Taag. Arenden, boskatten en dassen zijn er thuis.

Aan de kust ligt het stadje Sesimbra, met steile straten en een ruime keuze visrestaurants aan het kleurrijke haventje Porto do Abrigo, waar je de vangst van de dag kunt proeven.

In het noorden ligt de Costa de Estoril, met trendy badplaatsen zoals Estoril en Cascais. Hier hebben rijke Portugese families de weelderigste villa’s neergezet. Tussen beide steden slingert zich een drie kilometer lange promenade met vijfsterren hotels, jachthavens en casino’s. Dé pleisterplaats voor de ‘beau monde’.

Het is een exotische plek met wilde tuinen, zoals in Monserrate, waar je subtropische planten en boomvarens kan ontdekken, in de schaduw kan liggen van een gigantische vijgenboom, of kan rondwandelen tussen aardbeibomen en een heuse metrosideros, een tropische boom die in juli met een wolk van rode bloemen bloeit. De tuinen werden in de 18e eeuw ontworpen door de jonge rijke Engelsman William Beckford. Noblesse oblige.

Een bezoek aan het mooie Sintra is een populaire excursie. Steile, smalle wegen snijden door een bijna surrealistisch landschap met enorme rotsblokken. Tussen beboste ravijnen en zoetwaterbronnen liggen de statige herenhuizen van de stad, die sinds enkele jaren tot het werelderfgoed van de Unesco behoort.

Allerlei koningen kozen de stad als ideaal zomerverblijf en nogal wat toeristen beamen die keuze volledig. Je vindt er bochtige steegjes, schilderachtige winkeltjes en verzorgde rococovilla’s. Hoog boven de stad prijken de witte torens van het Koninklijk paleis, waar je prachtige zalen kan verkennen met muren van azulejos en zwanen die de plafonds sieren.

Een absoluut buitenbeentje is het ronduit spectaculaire paleis – tevens museum – van Pena, volgens de één een kitscherig onding, volgens de ander een indrukwekkend kunstwerk. Eigenlijk is het een mengelmoes van bouwstijlen en kleuren. Maar het is zeker en vast een bezoekje waard.

Tip
Rond het paleis van Pena ligt een uitgestrekt park met tropische bomen en exotische planten. Van hier kan je naar Cruz Alta rijden en er van spectaculaire vergezichten genieten.

Bron: Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content