Romantische plekjes

Wie tijdens een verblijf in Lissabon naar een vleugje romantiek zoekt zal dat probleemloos weten te vinden. De Portugese hoofdstad is door de mooie ligging aan de Taag en door de sfeervolle volkse wijken een reisbestemming bij uitstek voor romantische zielen. In Lissabon vind je als nergens anders tientallen romantische en idyllische hoekjes.

De verborgen tuin: Jardim Botânico

In het hartje van de stad, op minder dan 300 meter van de Avenida da Liberdade – de Champs-Elysées van Lissabon – ligt weggestopt tussen de huizen een van de aangenaamste, romantische groene plekjes. De Jardim Botânico in de rua da Escola Politécnica is niet groter dan 4 ha, maar door de overdadige en dichte begroeiing helemaal afgesloten van de rest van de stad. Het is een tuin in twee niveaus, verbonden door een brede laan met hoge palmen. Het is er heerlijk wandelen over kronkelende paden, tussen 300 jaar oude platanen en ceders. Er komen weinig mensen en dat is verwonderlijk gezien de pracht en de centrale ligging.

Lissabon aan je voeten

Een plek waar je ’s avonds naartoe moet om te genieten van de koelte en van het mooiste panorama op de stad, een plaats waar geliefden samenkomen en toeristen die van een romantisch hoekje houden. Het is de Miradouro de São Pedro de Alcântara. Eigenlijk is het een parkje aan de rand van de Bairro Alto en om er geraken hoef je zelfs niet te klimmen. Je neemt het meest romantische vervoermiddel van de stad, de Elevador da Gloria, een tramstel dat al sinds mensenheugenis bestaat en op zich een bezienswaardigheid is. Boven ga je op een bankje zitten en geniet je van Lissabon op zijn mooist.

Nostalgie in het museum

Portugal, dat is wegdromen bij de romantische klanken van de fado-muziek die alle harten beroert. Maar wat weet je over die droevige, melancholische liederen? Wat weet je over de Portugese ziel waarover in de eenvoudige teksten van de fadoliederen wordt verteld?

Na een wandeling door de romantische wijk Alfama kom je bijna automatisch bij het Museo do Fado, op de oever van de Taag. Dit mooie museum vertelt niet alleen over de geschiedenis van deze muziek, over de grootste fadozangers, de beroemdste fadohuizen maar hetdompelt je helemaal onder in een romantische, nostalgische sfeer zoals je alleen in dat museum kan aanvoelen. In het Museo do Fado kan je in een prachtig decor, een oude fado-herberg, naar de beroemdste liederen luisteren en helemaal wegdromen. Wie ook wat fado-romantiek wil meenemen als souvenir vindt er een uitgebreide collectie muziek-cd’s.

Lekkere gebakjes, geheime recepten

Romantici gaan zeker niet voorbij aan wat in Lissabon als een instituut wordt aanzien: Confeitaria Nacional, op het Rossio-plein en gesticht in 1829. Al bijna tweehonderd jaar worden hier de lekkerste gebakjes van de stad gemaakt waarvan niemand het recept kent. De huidige nazaten van stichter Balthazar Roiz Castanheiro verleiden de klanten met dagverse Bolo Rei (koningscake) en Bolinhos de Ovo (eierkoeken), met heerlijke koffie en met droge Dão-wijn. Een bezoek aan deze ‘pasteleria’ is als een romantische reis terug in de tijd. Alles ruikt er naar oud en is er ook oud en authentiek. Niet verwonderlijk dat er continu inwoners van de hoofdstad in en uit lopen, gebakjes en een vleugje romantiek meenemen naar huis.

Lissabon zien met tram 28

Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten van Lissabon omhoog klimmen tot op de heuvels is bekend. Voor een romantisch ritje met zo’n trammetje waarbij je zowat de ganse stad doorkruist, moet je lijn 28 nemen. Dat kan je het beste doen van op het plein Martim Moniz. De tram dondert door de straatjes van Alfama, daalt daarna naar de benedenstad en klimt tenslotte naar de Bairro Alto en verder naar de wijk Prazeres. Neem er je tijd voor, zet je lekker op één van die oude houten bankjes en kijk je ogen uit want zowat alle grote bezienswaardigheden van Lissabon liggen langs het parcours. Soms moet de bestuurder het tramstel verlaten om een wissel te schakelen en wie van de tram wil, trekt aan de koord die de bel doet rinkelen. Nog een reisje terug in de tijd, heerlijk romantisch.

Meer info

Visit Lisboa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content