…en Belem

In het westen van Lissabon strekt de wijk Belém zich uit. Deze wijk is een verplichte stop voor elke toerist die Lissabon bezoekt. Hier bevinden zich tal van monumenten, musea en kerken. De nabijheid van de Taag en het vele groen maken van Belém een aangenaam oord om te vertoeven.

Twee belangrijke bezienswaardigheden van Belém liggen vlakbij de Taag. Het Monument der Ontdekkingen is in 1960 opgetrokken ter ere van de 500ste verjaardag van het overlijden van Hendrik de Zeevaarder. Die laatste staat samen met andere bekende lieden uit de tijd van de Portugese ontdekkingen afgebeeld op het monument. De laan aan het monument is opgesmukt met een grote windroos, een cadeautje van Zuid-Afrika.

Ook de Torre de Belém, één van de belangrijkste symbolen van Lissabon, kijkt uit over de Taag. De toren werd in 1515 opgetrokken als een fort in opdracht van Koning Manuel. Oorspronkelijk stond dit aantrekkelijke bouwwerk midden in de rivier. Nu heeft de Torre de Belém wel vaste grond onder de voeten. Vooral het interieur van de toren is bijzonder fraai.

Diezelfde Koning Manuel gaf in 1501 de opdracht om een kerk te bouwen in Belém. Het Mosteiro dos Jerónimos was het resultaat. De bouw van de kerk is gefinancierd met de rijkdommen die Vasco da Gama meebracht van zijn historische reis. De kerk wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Manuelstijl. De kloostergang is één van de mooiste ter wereld.

In de westvleugel van het Mosteiro dos Jerónimos vindt het Maritiem Museum van Lissabon onderdak. Dit is één van de belangrijkste scheepvaartmusea van de wereld. Het museum illustreert dat Portugal ooit een belangrijke zeemacht was. Naast modellen van schepen kan je er onder andere navigatie-instrumenten, kaarten en watervliegtuigen bewonderen.

Het Centro Cultural de Belém is een mooi voorbeeld van moderne architectuur. Het complex dat onder meer zalen bevat voor concerten en tentoonstellingen is gebouwd in 1990. Naast een café en een restaurant is er ook een boeiend design-museum gevestigd in het Centro Cultural de Belém.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content