Doen op Madeira

Stappen is een van de troeven van Madeira. Honderden wandelpaden lopen langs levadas (oude irrigatiekanalen) en wijngaarden, langs de flanken, door de valleien van het binnenland en naar de hoogste toppen.

Die levadas zijn een levend document van een titanenstrijd uit vroegere tijden om het overvloedige water uit de bronnen boven in de bergen door uitgehouwen heuvelruggen en dalen te leiden naar weiden en plantages.

Nu zijn de levadas vooral aangename wandelpaden, soms zijn ze ook de enige toegangswegen tot geïsoleerde plaatsen, die je bezoek meer dan waard zijn. De stapinspanningen worden beloond met schitterende panorama’s en adembenemende landschappen.

Wat je ook niet mag overslaan is de kabelbaan van Fajãs do Cabo Girão, in Câmara de Lobos, waarmee je naar een mooi en leuk strand wordt gebracht. In Santana of in Achadas da Cruz (Porto Moniz) is de kabelbaan eveneens de enige verbinding met het strand.

Maak ook een tocht met de auto langs de kusten, al dan niet in combinatie met wandelingen. In het zuiden Câmara de Lobos, met in het binnenland het keteldal van Curral das Freiras. De steile noordkust met de weg van Ponta Delgada naar Seixal. Santana met typische huisjes, Faial en Porto da Cruz. In het westen het vissersdorp Paúl do Mar en de vuurtoren van Ponta do Pargo. De oostkust lokt met het enige zwarte lavastrand in Caniçal. Verder weg het schiereiland Ponta de São Lourenço met een pad naar de Casa do Sardinha.

Een optie: boottochten naar de eilanden Porto Santo of de onbewoonde Ilhas Desertas. Op Porto Santo kan je nog echt onderduiken. Omgeven door kilometers lange ongerepte stranden is dit kleine eiland de ideale plek voor wie wil ontstressen. Kom tot rust op het lange fijne gouden zandstrand of probeer eens een behandeling uit in het nieuwe centrum voor thalassotherapie.

Voor wie liever op actieve wijze onthaast, kan kiezen tussen boottochten, sportvissen, duiken, windsurfen, waterskiën, mountainbiken, paardrijden, golfen of parapenten. Wandel over het eiland en ontdek de vele belvedères: die van Portela die omgeven is met windmolens, die van Pedreira in Pico Ana Ferreira biedt een prachtig uitzicht over de golfbaan en, helemaal in het westen, het uitkijkpunt der bloemen met zicht op Madeira en de Ilhas Desertas of onbewoonde eilanden.

Met de jeep, de fiets of zelfs te voet raak je tot de top van Pico do Facho en de Pico do Castelo, vanwaar je de valleien kunt zien en de kleine eilandjes voor de kust.

Slenter tenslotte ook door de hoofdstad Funchal: de zeedijk, Mercado dos Lavradores, oude architectuur, musea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content