…de Alfama,

De Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Het is een doolhof van straatjes, steegjes, patio’s en overwelfde doorgangen. In deze wijk klopt het echte hart van Lissabon en heerst er een volks karakter. De sfeer is er gemoedelijk en het wasgoed hangt er te drogen aan de huizen. Alfama is dan ook de uitgelezen plek om een fikse stadswandeling te maken.

In deze wijk staat de Sé, de kathedraal van de stad. Op de plaats waar vroeger de grote Moorse Moskee stond, werd de kerk in de 12de eeuw opgebouwd. Met de bouw van de Sé wou Afonso Henriques zijn overwinning op de moren nog eens extra in de verf zetten.

De kathedraal leed zwaar onder de aardbevingen in de 14e en 18e eeuw. Daarna werd de kerk gerestaureerd. Vooral de buitenkant van de Sé is het bekijken waard. Het interieur is vrij sober.

De belangrijkste bezienswaardigheid in de Alfama is ongetwijfeld het Castelo de São Jorge, dat bovenaan de wijk ligt. Het Castelo was oorspronkelijk een fort toen koning Afonso Henriques het liet ombouwen tot een paleis. Later deed het gebouw dienst als theater, gevangenis en wapendepot.

De aardbeving van 1755 herleidde het Castelo tot een ruïne. In de 20e eeuw gaf Salazar de opdracht om te starten met de restauratie. De middeleeuwse muren werden heropgebouwd en er werden tuinen aangelegd. De hele Santa Cruz-buurt aan het Castelo is omgeven door een vestigingsmuur. Je kan er heerlijk kuieren door de romantische straatjes. Het uitzicht vanuit het kasteel is magnifiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content