Bezienswaardigheden

In Lissabon

Alfama: Alfama is de oudste wijk van Lissabon. Dit doolhof van straatjes, steegjes, patio’s en overwelfde doorgangen is de uitgelezen plek voor een stadswandeling.

Castelo de São Jorge: De belangrijkste bezienswaardigheid in de Alfama. De aardbeving van 1755 herleidde dit paleis tot een ruïne, maar in de 20e eeuw werd het, in opdracht van dictator Salazar, voor een groot deel gerestaureerd. De middeleeuwse muren werden heropgebouwd en er werden tuinen aangelegd.

In Alfama staat ook de Sé, de kathedraal van de stad. Op de plaats waar vroeger de grote Moorse Moskee stond, werd de kerk in de 12de eeuw opgebouwd. Vooral de buitenkant van de Sé is het bekijken waard. Het interieur is vrij sober.

Bairro Alto: Een oude volkswijk met heel wat leuke cafeetjes en restaurantjes waar je naar de echte fado kan luisteren. Veel toeristen vinden dit de leukste wijk van de stad.

Torre de Belém: Één van de belangrijkste symbolen van Lissabon. De toren die uitkijkt over de Taag werd in 1515 opgetrokken als een fort. Vooral het interieur van de toren is bijzonder fraai.

Het Monument der Ontdekkingen: In 1960 gebouwd monument op de oever van de Taag ter ere van de 500ste verjaardag van het overlijden van Hendrik de Zeevaarder. Die laatste staat samen met andere bekende lieden uit de tijd van de Portugese ontdekkingen afgebeeld op het monument.

Mosteiro dos Jerónimos: Deze kerk uit de veertiende eeuw wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Manuelstijl. De kloostergang van het Mosteiro dos Jerónimos is een van de mooiste ter wereld. In de westvleugel van het Mosteiro dos Jerónimos vindt het Maritiem Museum van Lissabon onderdak. Dit is één van de belangrijkste scheepvaartmusea van de wereld.

Parque das Nacoes (Park der Naties): Op dit terrein vond in 1998 de Expo plaats. Het Oceanarium behoort tot de grootste ter wereld, in het wetenschap- en technologiemuseum kunnen kinderen naar hartelust experimentjes uitvoeren.

Rossio: Bekendste plein in Lissabon dat al sinds de Middeleeuwen het hart van de stad vormt. Op het plein springt vooral het mooie Teatro Nacional Dona Maria II in het oog.

Praça do Comércio: Gigantisch plein dat uitkijkt op de Taag. Hier stond 400 jaar lang het koninklijke paleis. Het gebouw biedt nu onderdak aan de belangrijkste ministeries. Op het plein prijkt een triomfboog. In de zomer kan je verkoeling zoeken in één van de prachtige galerijen.

Elders in het land

Algarve: Prachtig kustgebied in het zuiden van Portugal met langgerekte zandstranden, gezellige witte kustplaatsjes en vrijwel het hele jaar door zon.

Coimbra: Stadje dat bekend staat om zijn universiteit, één van de oudste en mooiste ter wereld.

Sintra: In een bijna surrealistisch landschap met beboste ravijnen en zoetwaterbronnen liggen de statige herenhuizen van deze stad, die sinds enkele jaren tot het werelderfgoed van de Unesco behoort. Je vindt er bochtige steegjes, schilderachtige winkeltjes en verzorgde rococovilla’s. Hoog boven de stad prijken de witte torens van het koninklijk paleis (Palácio Nacional de Sintra), waar je prachtige zalen kan verkennen met muren van azulejos en zwanen die de plafonds sieren. Een absoluut buitenbeentje is het ronduit spectaculaire paleis – tevens museum – van Pena, een mengelmoesvan bouwstijlen en kleuren dat samen een sprookjesachtig geheel vormt.

Evora: Ommuurd stadje in de vlakte van Alentejo met vele historische bezienswaardigheden waaronder een Romeinse Tempel uit de tweede eeuw na Christus. Het hele stadscentrum staat op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco.

Porto: Industriestad aan de rivier de Douro met een pittoreske binnenstad en een rijke geschiedenis.

Fatima: Wereldberoemde bedevaartplaats waar jaarlijks duizenden pelgrims naartoe trekken die op hun knieën naar de basiliek trekken. Deze basiliek kijkt uit over een plein dat twee maal zo groot is als het Sint-Pietersplein in Rome.

Tavira: Japans uitziend stadje in de Algarve.

Trás-os-Montes: De meest onherbergzame streek in Portugal met een wilde en ongerepte natuur en verstilde dorpjes.

Parque Nacional da Peneda-Gerês: Woest natuurgebied in het noorden van Portugal met hoge pieken en bosrijke dalen.

Azoren: Groep van negen eilanden op 1300 kilometer van Portugal in de Atlantische Oceaan. De Azoren staan bekend om hun vulkanische landschap, bloemrijke lagunes, heuvelachtige groene landschappen en historische stadjes.

Madeira: Het bloemeneiland Madeira is een subtropische vulkaanklomp in de Atlantische Oceaan, een eiland van eeuwige lente, groen en bloemrijk, bezaaid met paden om dagen te flaneren en te wandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content