Algemene informatie

LiggingPortugal ligt tussen Spanje en de Atlantische Oceaan in het zuiden van Europa.

KlimaatPortugal is verdeeld in drie klimaatgebieden. Het gebied rond de Rio Douro, de bovenloop van de Rio Dão en de Algarve-kust hebben een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en gematigde, vochtige winters. Aan de Atlantische kust heerst een zeeklimaat met gematigde zomers en zachte winters. In de bergen in het noorden en noordoosten ten zuiden van de Taag heerst een continentaal klimaat met korte, hete zomers en koude winters.

Tussen april en oktober is het in heel Portugal mooi weer. In de Algarve in het zuiden geldt dat zelfs voor het hele jaar. De maanden november tot maart zijn de natste. De meest vochtige streken liggen in het noorden en in het berggebied Serra da Estrela in het midden van het land.

Oppervlakte92.391 km² ofwel 3 maal België.

HoofdstadLissabon

Belangrijkste stedenCoïmbra, Evora, Faro, Lissabon, Porto, Setubal

StaatsvormRepubliek

BevolkingsgroepenPortugezen (99%), Angolezen, Mozambikanen.

TalenPortugees

GodsdienstRooms-Katholicisme (94%), protestantisme (1%).

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Carneval
Goede Vrijdag
Pasen
25 april: Dag van de revolutie
1 mei: Dag van de arbeid
6 juni: Sacramentsdag
10 juni: Dia de Camoes
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
5 oktober: Dag van de republiek
1 november: Allerheiligen
1 december: Onafhankelijkheidsdag
8 december: Onbevlekte Ontvangenis
25 en 26 december: Kerstmis

WeetjesPortugezen zijn gemakkelijk in de omgang, beleefd en vriendelijk. Tegelijk is er altijd een soort heimweegevoel dat de Portugezen ‘saudade’ noemen, een soort melancholisch verlangen naar iets dat verloren is gegaan.

Portugal is één van de oudste landen in Europa. Het werd gesticht in 1139 en dat is zo’n 350 jaar eerder dan Spanje.

Een opvallend verschijnsel in Portugal zijn de zogenaamde azulejos, beschilderde tegeltjes waar muren, plafonds en vloeren mee versierd zijn. De Moren brachten deze techniek mee naar Portugal in de 16e eeuw en tot op de dag van vandaag zijn de azulejos een belangrijk kenmerk van de Portugese architectuur. De blauw met witte tegeltjes uit de Baroktijd zijn de bekendste.

Portugal staat ook bekend om zijn beschilderde aardewerk. Het bestaat in allerlei vormen: bruin aardewerk beschilderd met eenvoudige patronen, maar ook fijn porselein waarop hele taferelen afgebeeld staan. Iedere streek heeft bovendien zijn eigen stijl.

Portugal kent een erg homogene bevolking op het vlak van etnische afkomst, taal en religie. Het overgrote deel van de Portugezen is katholiek en spreekt Portugees. Enkel in Miranda do Douro, een dorp op de grens met Spanje, spreken zo’n 15.000 mensen Mirandees, een taal die veel overeenkomsten vertoond met het Portugees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content