Kuuroorden


Al sinds de 18e eeuw bestaan er 11 kuuroorden in Polen, die allemaal op schilderachtige locaties in de buurt van de Sudeten bergen liggen, zodat je een bezoek aan een kuuroord kan uitbreiden tot een echte vakantie. Een korte omschrijving van de belangrijkste plaatsen.

Kudowa Zdrój
Kudowa Zdrój is al sinds de 16e eeuw bekend omwille van zijn heilzame waters. 250 jaar geleden werd hier dan ook een van de oudste kuuroorden van Europa gesticht. De 8 minerale bronnen en het milde, warme bergklimaat zijn natuurlijk de belangrijkste troeven van dit oord, maar ook het pittoreske landschap, de wonderlijke fauna en flora, de rustige wandelpaden en de mooie rotsformaties dragen bij tot de heilzame werking van deze plek.

De gebouwen van het kuuroord liggen in een park in het hart van de stad en staan geregistreerd als historisch erfgoed. Het park straalt een 18e-eeuwse Engelse sfeer uit en de mooie bloemperken met exotische bloemen en planten geven aan het kuuroord dat ietsje extra’s.

Kudowa Zdrój ligt in een vallei op een hoogte van 400 meter aan de voet van het Góry Stolowe gebergte, ofwel tafelgebergte. Dit is het meest schilderachtige gebergte van de Midden-Sudeten, vlakbij de grens met Tsjechië. Op 15 km van Kudowa Zdrój ligt ook een prachtig skigebied.

Elk jaar in juni vindt in Kudowa Zdrói het Moniuszko Festival plaats. Dit festival trekt elk jaar vele operafans van over de hele wereld naar het stadje.

Polanica Zdrój
Gesitueerd in de schilderachtige bergen van de Sudeten, aan de Bystrzyca Dusznicka rivier ligt Polanica Zdrój. Het gebied heeft een mild bergklimaat dankzij de uitgestrekte bossen die een bescherming bieden tegen de felle westenwinden.

In totaal bieden de aanwezige sanatoria en kuuroordhuizen plaats aan meer dan 2200 gasten. Ook het grote aantal kamers bij particulieren, pensions en de enkele hotels bieden genoeg plaats. Hoewel deze bronnen al sinds de 14e eeuw gekend zijn, kreeg het heilende mineraalwater pas vanaf de 16e eeuw algemene bekendheid. In de overgangsperiode tussen de 19e en 20e eeuw werd hier een kuuroord gesticht.

Rond het kuuroord zijn heel wat oude barokke gebouwen te zien. Aan de weg naar het hogere gedeelte van Polanica staat de kapel Swietego Wawrzynca met fresco’s op de voorgevel. Niet ver van deze kapel bevindt zich op een voetstuk een vierkante zuil met een nis. Dit barokke object wordt de “Cicha milosc” (stille liefde) genoemd.

Jaarlijks vindt in Polanica de Miedzynarodowe Turnieje Szachowe (een internationaal schaaktoernooi) plaats. Deze plaats leent zich ook uitermate goed als beginpunt voor tochten naar de bergen Gory Stolowe en Bystryckie.

Duszniki Zdroj
Eveneens aan de rivier Bystrzyca Dusznicka ligt de oude kuuroordplaats Duszniki Zdroj op 550 meter hoogte. In de 15e eeuw schreef men aan het plaatselijke mineraalwater een heilzame werking toe. Aan het eind van de 18e eeuw begon men met de bouw van de eerste voorzieningen.

Deze plaats werd in 1823 door de componist Mendelssohn bezocht. Hij verbleef er voor enkele behandelingen en gaf er ook een aantal concerten. Zo’n drie jaar later volgde de Poolse componist Frederik Chopin zijn voorbeeld. In het prachtig bewaard gebleven kuuroordpark kan je nu nog steeds het classicistische gebouw gaan bekijken, waar de beroemde componist op nog geen 16-jarige leeftijd al concerten gaf. Ter herinnering aan dit gebeuren wordt hier elk jaar het Chopinfestival “Festiwale Chopinowskie” gehouden dat de meest vooraanstaande pianisten ter wereld naar het kuuroord lokt.

Op het marktplein van het stadje zijn ook de oude monumentale herenhuizen van de burgerij uit de periode van de 16e tot 18e eeuw goed bewaard gebleven, net als het barokke stadhuis. In de parochiekerk uit de 18e eeuw kan je de originele preekstoel in de vorm van een walvisbek zien.

In 1562 werd hier ook een van de eerste papierfabrieken van Polen opgericht. Als je de stad vanaf Klodzko binnenkomt, dan zie je aan de kant van de rivier Bystrzyca de houten papiermolen uit 1605, die in Europa het enige gebouw in zijn soort is. Tegenwoordig bevindt zich hier het ‘Muzeum Papiernictwa’ (papiermuseum), met een permanente tentoonstelling over hoe papier vroeger gemaakt werd. Het papier dat destijds werd vervaardigd was van dusdanig goede kwaliteit dat het de naam kreeg onsterfelijk (“niesmiertel”) te zijn.

Als je in Duszniki komt, is het ook de moeite waard om korte tochten te maken naar de berg Miejska Gora (605 meter), Pustelnia (Chopinmuseum), de herberg “Pod muflonem”, de ruïnes van het kasteel Homole of het natuurreservaat met toendrabeplanting “Torfbwisko pod Zielencem”.

Jedlina Zdrój
Jedlina Zdrój ligt in het Góry Walbrzyskie gebied. Het kleine en rustige kuuroord bevindt zich in een lang en smal dal tussen de beboste hoogten van Kobiela en Rzepisko. Het is een uitstekende plaats om zich het gehele jaar door te ontspannen, weg van de toeristische trekpleisters.

Naast gezondheidsbehandelingen is er in dit plaatsje ook voldoende ruimte voor sport en ontspanning. Zo’n 51% van het gebied wordt bedekt door bos en het gunstige bergklimaat zorgt er voor dat zowel in de zomer als in de winter buitenactiviteiten mogelijk zijn, zoals skiën en wandelen.

Ook deze stad heeft zijn jaarlijkse (internationale) evenementen, zoals het internationale straattheaterfestival en diverse wielerwedstrijden.

L?dek Zdrój
L?dek Zdrój is één van de oudste kuuroorden van Europa en het oudste van Polen. Al sinds de 13e eeuw komen mensen hierheen om te ontspannen in het thermale water. Het plaatsje ligt in het oosten van het Klodzko gebied aan de voet van de Zlote (Gouden) bergen. Het klimaat is er zeer mild en gezond en het landschap met bossen, mooie weilanden en beekjes is bijzonder schilderachtig. L?dek Zdrój is verdeeld in twee delen: het stadje en het kuuroord. Het kuuroord ligt in de heuvels waardoor het beschermd wordt tegen de wind.

Eeuwen lang werden de heilzame baden bezocht door prominente personen zoals Frederik de Grote, tsaar Alexander III, J.W. Goethe (die hier zijn 41e verjaardag vierde) en Toergenjew. Het meest in het oog springende gebouw is een rond badhuis uit 1678 in barokstijl met daarvoor een mooi parkje.

Boven het ronde zwembad loopt een galerij van waaraf je een mooi zicht hebt op het bad en de hoge beschilderde koepel. Je kan daar bovendien verschillende soorten water proeven. Het badhuis heeft moderne voorzieningen. Ieder kleedhokje is bijvoorbeeld voorzien van een keurige douche. Speciaal voor de bezoekers van de spa’s zijn er wandel- en fietsroutes aangelegd en wanneer je nog meer beweging wil kan je gaan wandelen of klimmen in de ?nieznik bergen.

Omdat het stadje al zo oud is, bezit het verschillende bijzondere historische gebouwen, zoals de Kerk ter ere van de Geboorte van de Heilige Maria uit 1697, het Raadhuis in renaissancestijl uit 1889, de gotische Johannes brug over de Biala Ladecka uit 1565 en enkele burgerwoningen in renaissance- en barokstijl aan de Koscielnastraat.

Swieradów Zdrój

Swieradów Zdrój is zeer aantrekkelijk gelegen aan de voet van de Izerskie bergen waar je prachtige wandel- en fietstochten kan maken. Er heerst een mild en gezond klimaat. De heilzame werking van het water uit Swieradów Zdrój werd al in 1572 door een Berlijnse arts ontdekt. De jaren ’20 van de 20e eeuw vormden de hoogtijdagen voor dit kuuroord, dat toen bekend stond onder de Duitse naam Bad Flinsberg. Er liep toen zelfs een speciale rechtstreekse spoorlijn tussen Berlijn en Bad Flinsberg, de ‘Berlin-Express’.

Vrijwel het hele stadje wordt ingenomen door een mooi park waarin de spafaciliteiten liggen, waaronder het ‘Spahuis’. Het valt meteen op door de 46 meter hoge toren. Verder vind je er een 80 meter lange wandelgang van sparrenhout, diverse baden en een kunstmatige grot. In veel van de andere gebouwen is de zogenaamde Zwitserse stijl, die aan het einde van de 19e eeuw zeer populair was, herkenbaar. Een goed voorbeeld van die stijl is de ‘Droomresidentie’, een prachtige villa in het midden van het park.

In het voorjaar en de zomer worden er tal van festiviteiten georganiseerd zoals de ‘Dagen ter ere van de bloeiende Rhododendrons’ en concerten. In de winter verandert het plaatsje in een populair skioord, zodat er eigenlijk het hele jaar door wat te beleven valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content