Hoe geraak je er?


Het vliegveld Copernicus ligt ongeveer 10 kilometer van het centrum van de stad. Je kan auto’s huren op de luchthaven bij internationale autoverhuurbedrijven. Ook rijden er een paar keer per uur bussen naar het centraal station.

De snelste manier tenslotte is een taxi, maar stap niet in de zogenaamde ‘airport taxis’ die bij de ingang staan te wachten. Reserveer liever een ‘radio taxi’ , die binnen enkele minuten ter plaatse is.

Trein
De treinverbindingen vanuit Berlijn, Praag en Warschau zijn bijzonder goed. Wanneer je ‘glowny’ of ‘dworzec centralny’ op een gebouw ziet staan, dan is dat het centraal station. De stations bevinden zich meestal zeer dicht bij het centrum en dat is ook zo in Wroclaw.

De treintickets binnen Polen zijn goedkoop, maar internationale tickets naar Polen niet. Binnen Polen zelf is het reizen met de trein zeer aangenaam; het is goedkoop, comfortabel en de treinen rijden in het algemeen op tijd.

Je hebt de keuze uit vier verschillende soorten lijnen: express, inter-city, sneltreinen, en lokale treinen. Reizen met lokale treinen is het goedkoopst, maar ze stoppen dan ook overal. Je kan ze het beste alleen nemen wanneer je iets wil zien van het Poolse platteland, maar niet wanneer je weinig tijd hebt.

Sneltreinen stoppen veel minder vaak en je hoeft ze niet op voorhand te reserveren, maar zijn wel duurder. Express- en inter-city treinen zijn de duurste en meest comfortabele manier van reizen. Je moet wel van tevoren een kaartje reserveren.

Bus
Het is niet zo verstandig om de bus te nemen naar Wroclaw, want dat betekent een erg lange zit. Binnen Polen kan het in de bergachtige gebieden soms wel handig zijn, maar wanneer je van stad naar stad wil reizen is de trein toch te prefereren.

Auto
Je kan natuurlijk ook met de eigen auto naar Polen reizen, maar er wordt bijzonder agressief en hard gereden en er gebeuren dan ook uitzonderlijk veel ongelukken. Zeker in de steden kan je beter niet zelf achter het stuur kruipen.

Bovendien worden er erg veel auto’s gestolen. Daardoor is het huren van een auto nogal prijzig. Wanneer je een wagen in Duitsland of een ander buurland van Polen huurt is de kans bovendien groot dat het niet toegestaan is om er mee naar Polen te reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content