Evenementen


Oudejaarsavond: Op 31 december verandert Krakau in één grote feestzaal. Duizenden mensen trekken de stad in om feest te vieren op het Grote Plein en de straten eromheen.

Ostatki of Zapusty: Dit feest vindt plaats op de dinsdag voor Aswoensdag en duurt de hele nacht. Het wordt afgesloten met het eten van haring en daarna gaan veel mensen direct naar de kerk voor het Aswoensdag kruisje.

Pasen: Pasen wordt vier dagen lang gevierd. Op Paaszaterdag gaat iedereen naar de kerk met manden met brood, eieren, worst enz om dat te laten zegenen door de priester. Paaszondag wordt meestal doorgebracht in de kerk en thuis, maar Paasmaandag is de dag dat mensen de stad in gaan. Het zeer oude Emaus feest is het hoogtepunt van de dag. Bovendien gooit op die dag iedereen water over elkaar heen. Op dinsdag tenslotte is er nog een soort kermis, de Rekawka.

Poolse nationale feestdag: Op 3 mei vinden er patriottistische bijeenkomsten plaats, er zijn kermissen en picknicks.

Stanislaw Processie: Op de eerste zondag na 8 mei trekt een stoet van kardinalen, bisschoppen, beroemdheden en gelovigen door de stad van de Wawel kathedraal naar het Skalka heiligdom.

Juvenalia: Een week in mei waarin studenten zich verkleden en feestvieren in de oude stad.

Lajkonik Parade: De eerste donderdag na Pinksteren trekt een stoet van mensen gekleed in mooie kostuums onder leiding van Lajkonik door de stad. Lajkonik is verkleed als Tataar en rijdt op een houten paard.

Wianki Midzomerfestival: Op 24 juni vindt er een grote show plaats op de oevers van de rivier tegenover het Wawelkasteel. Er zijn muziekoptredens, er is vuurwerk en er is feest.

Zomerfestivals: In de zomer vinden er verschillende festivals plaats die eigenlijk meer voor de toeristen dan voor de lokale bevolking bedoeld zijn. Voorbeelden zijn het Krakau Jazz festival, het Joodse culturele festival en het straattheaterfestival.

Andrzejki: Tijdens dit grote volksfeest op 30 november kan je je toekomst lezen in was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content