Bezienswaardigheden

WarschauDe Poolse hoofdstad had tijdens het communistische tijdperk in het westen de reputatie van een sombere stad. Niets is minder waar: Warschau heeft een mooi historisch centrum en talloze fijne parken.

Warschau werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar in de jaren vijftig herbouwden de Polen de stad volgens de oude stadsplannen. Als je niet beter zou weten, zou je niet zien dat het oude centrum van Warschau (Stare Miasto) nog maar zo’n zestig jaar oud is.

In de stad liggen bovendien veel mooie parken, waaronder het Lazienkipark. Bij de ingang van het park word je verwelkomd door een beeld van de bekende Poolse componist Fryderyc Chopin. Verder liggen in het park verschillende parken, waaronder het Waterpaleis op een eilandje in het meer, het Chopinmuseum, het Museum voor Moderne Kunst en een theater. Op zondag kan je in het park genieten van klassieke muziekoptredens.

Aan de rand van Warschau ligt het Wilanow paleis, gebouwd tussen 1677 en 1696 in barokstijl en één van de weinige gebouwen die ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog is gekomen. Tegenwoordig is het paleis met zijn prachtige tuinen een museum.

Een gebouw waar je in Warschau niet omheen kan kijken is het Cultuurpaleis uit de tijd van Stalin. Deze 227 meter hoge wolkenkrabber in typisch communistische stijl wordt door heel wat Polen verafschuwd.

Gdansk (Danzig)
Gdansk wordt wel de mooiste stad in Polen genoemd. Samen met Sopot en Gdynia vormt deze oude Hanzestad in het noordwesten van Polen de Trójmiasto (Driestad). Gdansk is de belangrijkste haven in Polen en heeft wel wat van Amsterdam. Net als Warschau kreeg ook Gdansk het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het oude centrum is mooi in oude glorie hersteld.

De stad kwam wereldwijd in het nieuws toen Lech Walesa hier in de jaren tachtig de vakbond Solidariteit oprichtte en stakingen in de haven organiseerde tegen het communistische regime. De scheepswerven zijn nu nog altijd een belangrijke bezienswaardigheid. Een andere belangrijke trekpleister is de grootste kerk in Polen, de Mariakerk. Dit enorme gotische gebouw staat bekend om zin prachtige Middeleeuwse klok.

Sopot is tegenwoordig een hippe en levendige badplaats. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw kwamen aristocraten uit heel Europa hier de zomer doorbrengen. Aan die tijd dankt Sopot zijn prachtige fin de siècle architectuur.

Gdynia is minder flamboyant als Sopot en Gdansk, maar hier kan je terecht voor een pak culturele attracties en evenementen zoals het Polish Film Festival in september. Ook kan je hier heerlijk wandelen over de twee kilometer lange promenade langs de zee.

Krakau en Wroclaw
Over deze twee steden lees je alles op de stedenfiches van Krakau en Wroclaw.

Slot Malbork (Marienburg)
Dit slot uit de 14e eeuw aan de oever van de Wisla is één van de grootste Middeleeuwse kastelen in Europa. Marienburg behoorde aanvankelijk toe aan de Teutoonse ridders, een Duitse orde van monniken bekend van hun witte gewaden met een zwart kruis. Sinds 1997 staat Malbork op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco.

Torun
Ook het historische centrum van Torun, de geboorteplaats van Copernicus, werd gesticht door de Teutonen en dankzij de talloze gotische gebouwen staat Torun sinds 1997 op de lijst van Werelderfgoederen. Het eeuwenoude studentenstadje ligt bovendien prachtig aan de oevers van de Wisla (Weichsel).

Zelazowa Wola
Liefhebbers van klassieke muziek moeten zeker een bezoek brengen aan Zelazowa Wola, het schilderachtige geboortedorp van Frydyric Chopin op 60 kilometer van Warschau. Het landhuis van de familie Chopin is toegankelijk voor het publiek en in de zomer geven beroemde pianisten uit de hele wereld concerten in de tuin van de villa.

Biebrza Nationaal Park
Biebrza Nationaal Park is een enorm moerasgebied. Met zijn 59.223 ha is het het grootste nationale park in Polen en bijvoorbeeld ruim dertien keer groter dan het natuurreservaat van de Hoge Venen. Door zijn omvang en doordat het gebied vrij intact is gebleven, is Biebrza het waardevolste wetland van Europa.

Biebrza biedt een afwisselend landschap van agrarisch gebied met schilderachtige dorpjes met houten huizen waar ooievaars op de daken nestelen en moerassen waar een ongelofelijke diversiteit aan vogels leeft.

Bialowieza Nationaal Park
Het oerbos van Bialowieza in het oosten van Europa is het meest authentieke woud van Europa: onmetelijke bossen, vele meren, akkers bewerkt met paard en kar, kabbelende beekjes, nostalgische boerengehuchtjes en houten huisjes.

Het is een verwilderde chaos van machtige bomen, knoestige stronken en holle stammen. Oude eiken wisselen af met beuken. Op vochtiger terrein groeien waterwilgen en elzen, espen, linden en olmen. In een zwart moeras schitteren gele irissen, op omgevallen stammen woekeren rode zwammen. Overal liggen bomen, bedekt met een mostapijt en hun wortels de hemel in.

Het hart van wat nu het Nationaal Park is, bleef wat het sinds de ijstijd was: een zichzelf regulerend en verjongend woud. Ironie is een vaak onderschatte speler in de geschiedenis, dit natuurlijke pareltje dankt zijn overleving aan twee van de wreedste regimes die Polen teisterden: de tsarenfamilie en de hoge bonzen van nazi-Duitsland.

De tsaar wou en zou dit stuk van het toenmalige Russische rijk hebben als privé-bezit voor de jacht. Toen hij in 1885 een paleis liet bouwen in Bialowieza had hij de buit binnen. Een halve eeuw later, toen de Duitsers als een pletwals door Polen rolden, zorgde Göring ervoor dat het bos onaangeroerd bleef. Hij, de ervaren jager, kende de rijkdom ervan. In het dorp werd een derde van de bevolking uitgemoord, maar het bos was heilig. Het paleis van de tsaar werd een tijdlang het hoofdkwartier van de Duitsers, daarna werd het platgebrand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content