De Oostenrijkste hoofdstad Wenen neemt je mee terug naar de tijd dat de Habsburgers een groot deel van Europa beheersten en Mozart, Beethoven, Schubert en Johann Strauss hun klassieke meesterwerken componeerden.

De Oostenrijkste hoofdstad Wenen neemt je mee terug naar de tijd dat de Habsburgers een groot deel van Europa beheersten en Mozart, Beethoven, Schubert en Johann Strauss hun klassieke meesterwerken componeerden.

Wat moet je zien?
Wenen in beeld
ArchitecToeren in Wenen
Geschiedenis

Maar Wenen is de ook de stad waar internationaal geprezen dj’s hun kunsten vertonen, waar experimenteel theater alle ruimte krijgt en waar jongeren tot in de vroege uurtjes kunnen dansen in de uitgaansbuurten Der Gürtel en de Donauinsel.

Wenen werd al in 15 voor Christus gesticht door de Romeinen, maar kende zijn gouden periode aan het einde van de negentiende eeuw. De grootste intellectuelen en componisten uit die tijd zoals Freud, Mahler, Klimt en Schnitzler troffen elkaar in koffiehuizen en de architect Otto Wagner verfraaide Wenen met een aantal prachtige Jugendstilgebouwen waaronder het metrostation op de Karlsplatz.

Met de val van het Habsburgse Rijk aan het eind van de Eerste Wereldoorlog kwam er ook een eind aan de bloeitijd in Wenen. De reputatie van Wenen kreeg pas echt een deuk toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap, de drijvende kracht achter de koffiehuiscultuur, vrijwel werd uitgeroeid. De stad raakte in verval en viel terug van een toonaangevende metropool naar een onbelangrijke Europese hoofdstad.

Het is daarom misschien niet verwonderlijk dat Weners graag terugdenken aan hun glorierijke verleden. Wenen heeft dan ook genoeg om trots op te zijn. Hét symbool van Wenen is de Stephansdom. Deze kerk middenin het verkeersvrije centrum van de stad werd in 1147 gebouwd en was met zijn 137 meter hoge toren lange tijd het hoogste gebouw in Europa.

Één van de meest imposante gebouwen ligt eveneens midden in de stad: de Hofburg. Oorspronkelijk was dit een Middeleeuws kasteel, maar de Habsburgers maakten er een enorme residentie van. De Kaiserappartements van keizer Franz Joseph en zijn echtgenote kiezerin Elizabeth (Sissi) zijn tegenwoordig voor het publiek toegankelijk. Daarnaast vind je in de Hofburg een aantal mooie musea, maar het leukste is toch wel de Spanische Reitschule. Op muziek van Strauss, Chopin en Mozart vertonen lipizzanerpaarden hier elegant hun dressuurkunsten.

Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook net buiten Wenen bezaten de Habsburgers een schitterend verblijf. In de zomer woonde de familie in Schönbrunn dat je ongetwijfeld kent uit de Sissi-films. Je kan de rijkelijk gedecoreerde kamers van keizerin Maria-Theresia, keizerin Elizabeth en keizer Franz Joseph bezichtigen en in de enorme paleistuinen vind je de ene na de andere verrassing waaronder de oudste dierentuin van Europa.

Wenen dankt nog meer monumenten aan de Habsburgers. Aan de Ringstrasse, de brede avenue die om de Innere Stadt loopt, liet keizerin Maria-Theresia twee identieke musea tegenover elkaar bouwen. Het Kunsthistorisches Museum bevat een adembenemende collectie werken van Raffael, Vermeersch, Velazquez, Rubens en Titian. Het Naturhistorisches Museum bezit een grote collectie opgezette dieren, dierenskeletten en een verzameling gesteenten.

Franz Joseph op zijn beurt liet aan diezelfde Ringstrasse een nieuw Operahuis verrijzen: de Wiener Staatsoper. De Staatsoper is één van de meest gerenommeerde operahuizen ter wereld. Alle grootheden uit de wereld van de opera, klassieke muziek en ballet maken hier hun opwachting. Voor operette- en musicalvoorstellingen kan je terecht in de Volksoper en voor toneelvoorstellingen moet je in het Burgtheater zijn, een gebouw met een indrukwekkende façade van wit marmer.

Maar Wenen teert niet volledig op het verleden en heeft tegenwoordig een heuse skyline met twee wolkenkrabbers op de oevers van de Donau, de Andromeda Tower en de Milleniumstower. Één van de meest bezochte gebouwen in Wenen stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw: het Hundertwasserhaus van de architect Friedensreich Hundertwasser. In dit kleurrijke appartementencomplex groeien bomen door de daken, stromen beekjes door de gangen, lopen de vloeren scheef en verrijzen overal torentjes en koepeltjes.

De jongste aanwinst van Wenen is het Museum Quartier, een groot cultureel complex met verschillende musea, theaters, restaurants en cafés gehuisvest in een combinatie van barokke en moderne gebouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content