Oostenrijk

Besneeuwde bergtoppen, kristalheldere bergmeren, romantische kastelen, Mozart en Schubert, Weense koffiehuizen, Sachertorte en een prima après-ski: Oostenrijk bezit de unieke combinatie van een schitterende natuur en wereldberoemde cultuur.

Als je aan Oostenrijk denkt, dan denk je aan bergen. En terecht. De natuur is hier ronduit schitterend. Tweederde van Oostenrijk is bergachtig, maar dat betekent niet dat het landschap ééntonig is. De bergen zijn telkens weer anders: soms vriendelijk met kleurrijke alpenweiden en heldere meertjes, soms grillig met spitse pieken en spectaculaire watervallen.

In Karinthië wisselen hoge bergtoppen en lieflijke dalen elkaar af. Het water van de vele bergmeertjes is kristalhelder en heeft een temperatuur van 28°C, ideaal om te zwemmen. In Tirol zijn de bergen imposanter, maar ook moeilijker toegankelijk.

Tussen Tirol en Karinthië ligt de hoogste berg in de Oostenrijk, de Grossglockner (3798 meter). Één van de langste en mooiste Alpenstraten ter wereld brengt je tot een hoogte van 2507 meter. De weg slingert door de spectaculaire natuur langs gletsjers, stuwmeren en eeuwige sneeuw en biedt onvergetelijke panorama’s.

De wintersportfaciliteiten in Oostenrijk zijn ongeëvenaard. Beginners, experts, kinderen, langlaufers en snowboarders: iedereen kan hier terecht. De gezellige skistations hebben veel meer te bieden hebben dan enkel skipistes en sneeuw. De après-ski is hier onovertroffen en de meeste hotels bieden wellness behandelingen.

Je tweede gedachte bij Oostenrijk heeft waarschijnlijk te maken met Mozart, operette en Sissi. En ook dat klopt, maar het beeld is niet volledig. In de elegante hoofdstad Wenen kan je inderdaad dagelijks een operetteconcert bijwonen, in Salzburg is het geboortehuis van Mozart één van de drukst bezochte attracties en paleis Schönbrunn waar keizerin Sissi woonde is in werkelijkheid even prachtig als in de film. Maar er is meer.

Een greep uit de enorme cultuurrijkdom: toporkesten als de Wiener Philharmoniker, het wereldberoemde jongenskoor de Wienersängerknaben, de Weense Jugendstilbeweging met schilders als Gustav Klimt, klassieke componisten als Beethoven, Haydn en Schubert en baanbrekende wetenschappers als Sigmund Freud en Ludwig Wittgenstein.

Een onbekendere kant van Oostenrijk zijn de vlakkere gebieden in het oosten van het land. De natuur is hier weliswaar minder indrukwekkend, maar de glooiende heuvels met mooie kastelen en kloosters, wijngaarden en oeroude bossen zijn zeker een bezoek waard.

Vogelliefhebbers komen aan hun trekken bij de Neusiedlersee. Langs dit grote en ondiepe zoetwatermeer broeden vogels als de lepelaar, ooievaar, de purperreiger en de zilverreiger. Het steppelandschap doet hier erg denken aan de Hongaarse poesta en op de daken van de witte huizen zie je geregeld ooievaarsnesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content