Cultuur

Mayrhofen is de populairste en grootste plaats in het Zillertal. Eens was het een dorpje met een kerkje en enkele boerderijen. Door de jaren heen is het echter uitgegroeid tot het populaire toeristische centrum van vandaag. Ondanks de vele toeristen en de talrijke vrijetijdsvoorzieningen, is Mayrhofen erin geslaagd de traditionele gezelligheid te bewaren. Traditie en moderniteit gaan hier hand in hand, evenals originele boerderijen en luxehotels.

Bezienswaardigheden

De ‘Ahornbahn‘ is momenteel de grootste kabelbaan van Oostenrijk. In 2005 werd ze volledig gemoderniseerd. Elk kwartier vertrekt er een gondel voor een fraaie panoramarit. Maar liefst 160 personen gaan per kwartier de lucht in aan 10 meter per seconde of 36 km per uur. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een rondleiding meemaken, waar vooral de geavanceerde techniek van de installatie wordt toegelicht.

Om de Ahornbaan draaiende te houden is er natuurlijk energie nodig. Waar het Zillertal die vandaan haalt, kom je te weten in de Tauern-krachtcentrale. Die genereert jaarlijks ongeveer 670 miljoen kWh elektrische energie. Het water dat nodig is voor de krachtcentrale komt uit het Stillup-spaarbekken. De krachtcentrale ligt aan het einde van de Tuxerstraat.

Vergeet aan de ingang vooral geen blik te werpen op het beeld van Albin Moroder, een lokale kunstenaar, die echter ook buiten Oostenrijk bekendheid geniet. De kunstenaar stelt de wildheid van het water voor door een paard, dat door de mens in bedwang wordt gehouden. Een ander beeld van Moroder vind je aan de parochiekerk.

Als je toch aan de kerk bent, stap dan ook even binnen. Het binnenportaal van de kerktoren is waarschijnlijk het oudste beschermd monument van Mayrhofen. De kerktoren heeft aan de buitenzijde een groene kleur, wat de verbondenheid met het bisdom Salzburg symboliseert. In de kerk zelf kunnen bezoekers de ‘Rose van Jericho’ bewonderen, een plafondschildering van Max Weiler. Het kerkhof lag tot 1969 vóór de kerk. Vandaag vind je het in het ‘Scheulingwald’. Daaraan dankt het kerkhof zijn onderscheiding als ‘mooiste boskerkhof van het land’.

Een andere bezienswaardigheid is de ‘Erlebnissennerei Zillertal‘. Je kijkt mee over de schouder van de kaasmaker en komt alles te weten over melkverwerking en kaasproductie. Kijken, ruiken, smaken… reken maar dat je bij dit bezoek al je zintuigen zal kunnen gebruiken. Alle producten van de Sennerei kun je na afloop van het bezoek ter plaatse kopen.

Muziek

De hele zomer lang kan men in Mayrhofen genieten van muzikale evenementen. Wekelijks worden openluchtconcerten georganiseerd, waar je de plaatselijke muziekkapel kan beluisteren. Die concerten brengen altijd veel volk op de been.

Ook de traditionele Tiroler Avonden met muziek en dans kunnen rekenen op veel belangstelling.

Bovendien spelen in het toeristische seizoen in bijna alle restaurants en cafés live bands. Veel muzikanten uit het Zillertal, zoals de ‘Schürzenjäger’, zijn zelfs buiten Oostenrijk bekend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content