Bezienswaardigheden

Oostenrijk ligt in het hart van Europa. Het land is vooral bekend om haar bergen, wintersport in Tirol, keizerin Sissi en haar wienerschnitzel. Maar vanzelfsprekend herbergt Oostenrijk veel meer dan dat.

De hoofdstad Wenen heeft op cultureel gebied een rijke traditie. De stad herbergt prachtige Jugendstilgebouwen, de frêle jongensstemmetjes van de Wienersängerknaben weerklinken wereldwijd in huiskamers en klassieke componisten als Beethoven, Haydn en Schubert componeerden er hun meesterwerken. In Wenen kan je dan ook dagelijks talrijke concerten bijwonen.

Wenen ligt in de grootste en erg afwisselende provincie Niederoesterreich. Van de wijnterrassen rond de Donau over het glooiende Mostviertel en de grootste Romeinse vesting op Oostenrijkse bodem Petronell-Carnuntum tot het populaire skioord Semmering in de bergketen Süd Alpin: je vindt er van alles wat.

Die andere grote componist, Mozart, groeide dan weer op in de Italiaans getinte stad Salzburg. Bovendien is de stad de thuisstad van de barok, waardoor hij elk jaar miljoenen bezoekers trekt. Hoogtepunt is het Hohensalzburg kasteel uit de elfde eeuw, dat op een 120 meter hoge rots boven de stad ligt. Bovendien kan je er het huis en het graf van de wereldberoemde componist bezoeken.

De streek rond de stad, Salzburgerland, staat vooral bekend om haar Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Met de auto is een tocht over de meer dan 2500 meter hoge Grossglockner Alpenstraat één van de mooiste tochten die je kan maken in Oostenrijk. De weg voert langs de adembenemende panorama’s, eeuwige sneeuw en immense gletsjers van het natuurgebied Hohe Tauern. Daarnaast liggen de Krimml watervallen, met hun 400 meter de grootste van Centraal-Europa, in het park.

Een derde belangrijke stad is Innsbruck. Aangezien de stad temidden van hoge bergen ligt, was hij meermaals gaststad voor de Olympische Winterspelen. Bovendien ligt de stad in Tirol, de populairste provincie en het belangrijkste wintersportgebied van Oostenrijk. Ook de stadjes Seefeld en Kufstein, met zijn smalle middeleeuwse straatjes en zijn openluchtorgel, zijn de moeite waard. Andere bekende mondaine wintersportgebieden zoals Lech en Ischgl liggen in de meest westelijke provincie Vorarlberg.

Nog niet echt ontdekt door het massatoerisme is het dicht beboste Steiermark. De hoge bergen gaan er over in landbouwgronden en boomgaarden rond de hoofdstad Graz. Als tweede grootste stad van het land biedt Graz heel wat musea en een leuke zuidelijke sfeer.

In de zomer is Karintië the place to be. Het is er vaak warm door zijn ligging ten zuiden van de Alpen en op de meer dan 220 meren kunnen toeristen zich heerlijk vermaken. De idyllische Wolfgangsee en Fuchelsee behoren tot de mooiste inbeddingen tussen bergen. Vaak wordt het gebied ook Salzkammergut genoemd, naar de ‘salzkammer’ ofte zoutkamer. Die rekenkamer werd ingesteld voor de administratie van de zoutwinning.

Het ondiepe meer Neusiedler See, het laagste punt van Oostenrijk, ligt dan weer in Burgenland. Die oorspronkelijk Hongaarse provincie bestaat voornamelijk uit de onmetelijke Hongaarse laagvlakte of ‘poesta’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content