De weelderige bossen, de ligging aan de Oslo Fjord en de al even talrijke musea maken van deze Vikingstad een ideale combinatie tussen natuur en cultuur.

Oslo is de groenste en dunst bevolkte hoofdstad van Europa. Tegelijk is het qua grondgebied één van de grootste hoofdsteden van Europa. Dat is te danken aan de uitgestrekte natuurgebieden rondom de stad. De stad ligt aan het uiteinde van de Oslo Fjord. Daar kan je in de zomer terecht voor vertier op het water, in de winter brengt de sneeuw er skiplezier.

Oslo kent een lange geschiedenis, de stad bestaat al meer dan duizend jaar. Na de brand in de 17e eeuw herbouwde de Deens-Noorse koning Christiaan IV de stad iets meer naar het westen en hernoemde hij ze naar zichzelf, namelijk Christiania. In 1925 kreeg Oslo haar oorspronkelijke naam terug.

Door die lange geschiedenis telt de stad heel wat historische bezienswaardigheden. Zo is er het 13de-eeuwse kasteel Akershus Festning, de jarenlange verdediging tegen indringers, het Vikingschipmuseum met zijn prachtige oude schepen of het 19e eeuwse koninklijk paleis van Oslo.

Van recentere datum, maar minstens even de moeite waard, zijn de circa vijftig andere musea. Eén van de bekendste is het Munch-museum. De Noorse schilder van onder andere ‘De Schreeuw’ schonk zowat zijn hele oeuvre aan de stad. Daarnaast zijn het Frognerpark met beelden van Gustav Vigeland en de Nationale Galerij met voornamelijk Noorse schilderkunst een bezoekje waard. Ook in het stadhuis hangt werk van verschillende kunstenaars. Toch geniet het gebouw vooral faam door de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede.

Ondanks haar historisch karakter heeft Oslo een eigentijds uiterlijk door de brede lanen met moderne gebouwen. Zo voert de Karl Johans Gate als hoofdstraat van het station naar het koninklijk paleis in een zo goed als rechte lijn. Bovendien hebben alle grote winkelketens er minstens één vestiging. Zowel in deze hoofdstraat als in de restaurantwijk Aker Brygge kan je gezellig rond kuieren. Ook culinair scoort Oslo, met een aantal sterrenrestaurants, hoog. Bovendien liggen de meeste attracties op loopafstand van elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content