Noorwegen

Kilometers lange fjorden, immense gletsjers, de middernachtzon, het bevreemdende Noorderlicht…De Noorse natuur stimuleerde heel wat artistiekelingen. Volg hun voorbeeld en laat je inspireren.

Bezienswaardigheden
De mooiste fietsroute in Noorwegen
Oslo
Algemene informatie
Praktische informatie

Het smalle en lange Noorwegen geniet vooral faam om zijn prachtige natuur met fjorden, gletsjers en immense naaldwouden. Naast het vasteland behoren de eilandengroep Spitsbergen, het eiland Jan Mayen in de Noordelijke Ijszee, het eiland Bouvet in de Zuidelijke Ijszee en een deel van Antarctica tot Noorwegen. Daarnaast liggen rond de kust enorm veel eilandjes zoals Lofoten en Vesterålen.

Door de fjorden heeft het land de langste kustlijn ter wereld, zelfs langer dan die van Australië. Beroemde fjorden zijn de Sognefjord en de Geirangerfjord. De enorme Sognefjord loopt meer dan 200 kilometer het binnenland in.

Het Noorse binnenland bestaat uit een combinatie van hoogvlakten, gletsjers en rivieren. Samen vormen de hoge plateaus zoals Dovrefjell en Hardangervidda het Scandinavische Hoogland. Jostedalsbreen is dan weer het grootste gletsjergebied in Europa. Tussen de bergen liggen vruchtbare valleien en duizelingwekkende rivieren.

Smaragdgroene meren

Deze natuurpracht vindt haar culminatiepunt in de natuurparken. Er zijn diverse nationale parken in Noorwegen. Zo staat in het Børgefjell nationaal park de natuur echt centraal. Daarom is er ook weinig infrastructuur voor de mens. Het landschap wisselt er hoge bergen af met groene dalen, moerassen met grote en kleine meren. Bovendien leven er ook heel wat roofvogels en -dieren zoals de poolvos, lynx en beer.

Met zijn hoogste toppen van Noorwegen scoort het ongerepte Jotunheimen nationaal park dan weer goed bij wandelaars en bergbeklimmers. Door de bergen zijn er ook gletsjerwandelingen mogelijk. Bovendien schenkt het smeltwater het Gjende-meer aan het einde van de zomer haar smaragdgroene kleur.

Door zijn noordelijke ligging en bergachtig landschap is het land een waar wintersportparadijs. Vooral langlaufen is er erg populair. Maar ook alpineskiën en schaatsen zijn geliefd. Toch heeft Noorwegen door haar ligging aan de Atlantische Oceaan een eerder mild en vochtig klimaat.

Culturele uitschieters

Naast de natuurpracht bezit Noorwegen een boeiende culturele traditie, waarvan je volop kan proeven in steden als Oslo en Bergen. Tienduizend jaar geleden al maakte de prehistorische mens rotstekeningen in Noorwegen, nu nog vinden artiesten inspiratie in het Noorse landschap.

Ook in de tijd van de Vikingen speelde cultuur een grote rol in Noorwegen. Ze schreven saga’s en waren meesters in het versieren van hun houten schepen. Een deel van die opgegraven Vikingschepen kan je bezoeken in Vikingskipshuset in Oslo. Ook het houtsnijwerk van de staafkerken grijpt terug naar de tradities van de Vikingtijd. Die staafkerken bestaan uit een skelet van verticale houten palen, die de constructie dragen, en wanden van verticale houten planken of staven. Door de kleine raampjes onder het dak valt slechts een beperkte lichtinval. Recentere beeldhouwkunst vind je in het Vigelands- of Frognerpark in Oslo, een park met een heel aantal beelden van de 20e eeuwse beeldhouwer Gustav Vigeland.

Ook in andere kunstvormen kent Noorwegen heel wat uitschieters. Zo is de schilder Edward Munch wereldberoemd met zijn expressieve ‘Schreeuw’. Net zoals de muziek van de componist Edvard Grieg voor Peer Gynt, het theaterstuk van Hendrik Ibsen. Het huis Troldhaugen waar Grieg woonde, is nu een museum en staat in de buurt van Bergen.

Adembenemend licht

Als tweede grootste stad van Noorwegen geniet Bergen vooral faam om haar kade met houten huizen. Die kade, ook wel Bryggen genoemd, dateert van de 13e eeuw. Sinds 1980 staan 58 houten gebouwen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor een prachtig uitzicht over de stad Bergen neem je de steile kabeltrein naar de top van de berg Fløyen.

Ten slotte vormen het Noorderlicht of Aurora Borealis en de Noordkaap adembenemende hoogtepunten van dit onmetelijke land. Hoe noordelijker je gaat, hoe beter je het Noorderlicht kan zien in de winter. In de zomer is er niets te zien, omdat het dan de hele nacht licht is. Als meest noordelijke punt ligt de Noordkaap boven de poolcirkel. De natuur kan er onbelemmerd haar gang gaan en je hebt er een prachtig uitzicht over de Arctische Ijszee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content