Bezienswaardigheden

Niet te missen in Noorwegen zijn het Noorderlicht en de Noordkaap. De Noordkaap ligt in het uiterste noorden van het land, boven de poolcirkel. Als je op de Noordkaap staat, dan ligt enkel de Barentszzee nog tussen jou en de Noordpool. Tijdens de drie zomermaanden is het er dag en nacht licht. Bovendien is de Noordkaap de beste plaats om het Noorderlicht of Aurora Borealis te zien.

Al is er in de zomer natuurlijk niets te zien. Het magische natuurverschijnsel bestaat uit een soort rare lichtvlekken, van groenig wit tot dieprood, die ontstaan door deeltjesstraling van de zon.Het Noorderlicht is het best te zien tussen november en februari.

In heel Noorwegen is de natuur alomtegenwoordig. De kilometers lange kustlijn, de talrijke eilandjes en de immense fjorden geven het land een unieke uitstraling. Doorheen de ijstijden zijn de fjorden langzaam uitgesneden uit het landschap.

Zo zijn de Sognefjord en de Geirangerfjord erg beroemd. De Sognefjord loopt meer dan 200 km het binnenland in, de Geirangerfjord en de Nærøyfjord zijn door hun adembenemende natuur opgenomen op de wereldmonumentenlijst van UNESCO.

In het Noorse binnenland speelt de schilderachtige natuur een hoofdrol. In de talrijke natuurparken ziet men er op toe dat het oorspronkelijke karakter van de natuur behouden blijft. Zo leven in het Blåfjella-Skjækerfjella nationaal park een dertigtal soorten zoogdieren, waaronder de zeldzame poolvos.

Het nationaal park Hardangervidda is dan weer het op één na grootste park van Noorwegen. Hier leeft ook de grootste groep rendieren van Noorwegen. De combinatie van het hoogvlakteplateau en de verschillende meren maken het park tot een wandelparadijs.

Daarnaast heeft de Noorse natuur op verschillende tijden en plaatsen geïnspireerd tot cultuur. Zo zijn in Alta, lang voor de geboorte van Christus, rotstekeningen gemaakt. Ze zijn door UNESCO erkend als wereldmonument.

Ook de staafkerk van Urnes staat op die lijst van wereldmonumenten. Deze oudste houten kerk van Noorwegen dateert uit de twaalfde eeuw.

Ook in het openluchtmuseum van Maihaugen staat een beroemde staafkerk, de Garmo staafkerk. Daarnaast wijdt een bezoek aan het openluchtmuseum je in het leven van de inwoners van Gudbrandsdalen van de laatste driehonderd jaar in.

In een ander park, het Sami-avonturenpark in Karasjok, kan je kennismaken met de Aboriginals van Noorwegen. De Sámi of Lappen zijn de oorspronkelijke bewoners van Noorwegen. Aangezien ze in tenten woonden en meetrokken met de rendieren, leefden ze in eenheid met de natuur.

Daarnaast vormen de steden, zoals Oslo en Bergen, bakens van cultuur. In de hoofdstad Osloleven de tradities van de Vikingen onder andere nog verder in Vikingskipshuset, een museum met opgegraven Vikingschepen. Maar Oslo kijkt ook vooruit, je vindt er heel wat moderne architectuur. Zo heeft het architectenbureau Snohetta er een nieuw operagebouw neer geplant en is de internationale luchthaven van Oslo in Gardermoen geopend.

Bergen, de tweede grootste stad, ligt tussen zeven bergen. Een ritje met de kabeltrein naar de top van Floyen resulteert in een prachtig uitzicht over de stad. De houten huisjes langs de kade van de oude haven, ook wel Bryggen genoemd, vormen het bekendste deel van Bergen. Heel de wijk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tenslotte staan ook circa 100 gebouwen van de oude mijnwerkersstad in Roros op de lijst van werelderfgoed. Bovendien staat in dat stadje een achthoekige barokke stenen kerk, die tot 2000 gelovigen kon ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content