Wat moet je zien?

De geschiedenis van het Binnenhof gaat terug tot de 13e eeuw. Het hof deed dienst als woonplaats voor de graven van Holland. Verder werd er ook recht gesproken. Later werd het Binnenhof voortdurend verbouwd en uitgebreid.

Sinds de 15e eeuw is het ook het centrum geworden van het politieke leven in Nederland. De regering zetelt er nog altijd. Ook de gebouwen van de Eerste en de Tweede Kamer zijn vlakbij. Het Binnenhof is zonder twijfel het mooiste gebouw van Den Haag.

Het Mauritshuis is een knus museum dat in de 17e eeuw is opgetrokken als woonhuis voor graaf Johan Maurits. De collectie mag dan al bescheiden zijn van omvang, ze bevat wel enkele topstukken. Zo onder meer zelfportretten van Rembrandt.

Het museum bezit bovendien het beroemde schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer. Ook de Vlaamse school is goed vertegenwoordigd met werken van Rubens, Van Dijck en Jordaens.

Het Panorama Mesdag is één van de indrukwekkendste panorama’s ter wereld. Het is 14 meter hoog en heeft een omtrek van 120 meter. In 1881 schilderde Hendrik Willem Mesdag dit fascinerende kunstwerk. Het Panorama brengt het oude visserdorp Scheveningen met zijn zandduinen, de zee en de vissersvloot opnieuw tot leven.

Eind 19e eeuw nodigde tsaar Nicolaas de Tweede van Rusland de grote naties uit voor een conferentie in Den Haag op Paleis Huis ten Bosch. Daar werd besloten om een permanent hof van arbitrage op te richten. De Amerikaanse miljonair Andrew Carnegie schonk daarvoor 1,5 miljoen dollar.

Het gebouw kreeg de naam Vredespaleis. In het vredespaleis is onder meer het Internationaal Gerechtshof ondergebracht. Dit is de belangrijkste rechtbank van de Verenigde Naties.

De wereldberoemde ministad Madurodam is een verplichte stop voor iedereen die Nederland door en door wil leren kennen. Hier vind je alles waar Nederland beroemd om is op kleine schaal. Windmolens, bloembollenvelden en een klompenfabriek: alles is in Madurodam nagebouwd.

Het Gemeentemuseum bestaat uit verschillende afdelingen: moderne kunst, muziek, mode, kunstnijverheid en stijlkamers. De afdeling moderne kunst herbergt de grootste collectie schilderijen van Mondriaan. Ook Karel Appel schonk al heel wat tekeningen aan het Gemeentemuseum. De muziekgalerij is een ander pronkstuk. Het bevat meer dan 2.500 muziekinstrumenten.

De Nieuwe Kerk mag je niet missen. Deze wordt als de mooiste Nederlandse kerk van de 17e eeuw beschouwd. Een renovatie onthulde het ingenieuze plafond. De kerk wordt al lang niet meer voor religieuze diensten gebruikt. Er vinden nu tentoonstellingen, concerten, lunches, diners en feestjes plaats.

Het oude gemeentehuis is gelegen in hartje Den Haag aan de Groenmarkt. De oudste delen van het gebouw zijn de 14de eeuwse kelders. Sinds het nieuwe stadhuis op het Spui in gebruik is, wordt het oude enkel nog gebruikt voor huwelijken en recepties. Vlakbij bevindt zich een aantal prachtige winkelpanden uit het begin van de 20e eeuw.

Het Spuiplein is een prachtig staaltje van hedendaagse architectuur. Het is een van de eerste gebieden waar de bouw van Den Haag Nieuw Centrum gestart is. Met het Nederlands Danstheater, de Anton Philipszaal en de openbare bibliotheek is het plein uitgegroeid tot het culturele hart van Den Haag.

Vlakbij het strand van Scheveningen ligt het museum Beelden aan Zee. De patio’s, de terrassen en de grote ramen staan garant voor een aangenaam bezoek. Mensbeelden nemen hier een centrale plaats in en je hebt een machtig uitzicht op de zee.

Na een stadsbezoek kan je altijd uitwaaien aan het strand. Slechts luttele kilometers scheidt Den Haag van het kustplaatsje Scheveningen. In deze badplaats vind je heel wat leuke restaurants, cafeetjes, winkels en hotels. De boulevard langs het strand is 6 kilometer lang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content