Wat moet je zien?


Domkerk en Domtoren: De domtoren is met zijn 112 meter de hoogste kerktoren in Nederland. De kerk en toren in gotische stijl werden in 1254 gebouwd. Sinds een tornado in 1674 staan de kerk en toren los van elkaar.

Stadhuis: Dit gebouw geeft een fantastische combinatie van historisch en modern.

Pieterskerk : Een robuust duizend jaar oud dikkerdje (wijding 1040), waar een serene rust hangt in het interieur en de crypte.

Het kleinste pand van Utrecht: een modern pareltje tussen alle historische schoonheden.

Woonhuis van Mart Van Schijndel: De kleine ruimte is ongelooflijk mooi vormgegeven. Je voelt je onmiddellijk erg op je gemak. De tuin is een onderdeel van de ruimte: binnen is buiten en buiten is binnen.

Bibliotheek van Wiel Arets: De zwarte glazen doos is niet alleen van buiten erg mooi, door de met de zon meedraaiende panelen, maar ook binnenin: erg rustgevend.

Museumkwartier: Zoals de naam al suggereert liggen heel wat musea zoals het Catharijneconvent, het Centraal Museum en het Spoowegmuseum, in dit zuidelijke deel van de oude stad. Ook de Domtoren vind je hier.

Musea


Centraal Museum: dit museum beheert naast een belangrijke Rietveld-collectie ook het Rietveld Schröder-huis, het Rietveld Schröder-archief en het Dick Bruna huis.

Rietveld Schröderhuis: Het is fascinerend om te zien dat het zo lang geleden al is neergezet, zo strak en pal naast de negentiende-eeuwse huizen. Ook de combinatie van kleuren in het schilderwerk is prachtig.

Dick Bruna huis: Museum gewijd aan het werk van Dick Bruna die wereldberoemd werd met Nijntje. Dit lieve, kleine konijntje neemt dan ook een prominente plaats in in het museum. Het Dick Bruna huis richt zich zowel op kinderen als volwassenen. Voor kinderen worden er geregeld speciale activiteiten georganiseerd.

Spoorwegmuseum: Nog een museum dat zowel voor volwassenen als kinderen leuk is om te bezoeken. Het is gevestigd in een mooi gerenoveerd 19-eeuws station. Naast treinen bekijken onderneem je hier een interactieve reis langs de geschiedenis van het spoor. Je rijdt door een Engels mijnstadje, maakt een spannende tocht langs oude stoomlocomotieven en maakt een verre reis met de Ori?nt Express.

Catharijneconvent: Dit museum bezit Christelijke kunstwerken en objecten van het begin van onze jaartelling tot op heden. De afdeling ‘Feest! Weet wat je viert’ is speciaal voor jongeren en geeft hen uitleg over het Christendom.

Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst: Dit museum is dé plaats in Europa om kennis te maken met de kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australi?.

Universiteitsmuseum Museum: Dit museum bezit een grote collectie geneeskundige en tandheelkundige instrumenten uit het verleden. Je leert op een interactieve manier hoe de geneeskunst en tandheelkunde vroeger werden beoefend.

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement: Museum gevestigd in een Middeleeuwse kerk met een grote verzameling automatisch spelende muziekinstrumenten.

Foto: Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Utrecht Toerisme en Recreatie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content