Wat moet je doen?


Wandelen
De Hoge Veluwe is uitermate geschikt om te wandelen. Er bestaan twaalf zogenaamde ‘paaltjesroutes’. Een overzicht van de routes vind je op de plattegrond van het park. Je kan deze kaart ook kopen in het bezoekerscentrum. Er zijn ook drie GPS-routes. Eentje daarvan is ook geschikt voor de fiets.

Je kan tenslotte ook deelnemen aan activiteiten met een natuurgids. Neem daarvoor contact op met het reserveringsbureau van het park (informatie@hogeveluwe.nl) en dan kan je een excursie geheel naar je eigen wensen samenstellen.

Fietsen
De witte fietsen zijn sinds 1975 onlosmakelijk met het park De Hoge Veluwe verbonden. Op verschillende plaatsen in het park staan in totaal 1700 fietsen waar je gratis gebruik van mag maken. Ze zijn gemakkelijk in hoogte verstelbaar en wanneer je niet verder wil fietsen zet je hem gewoon weer in een van de vele fietsenstallingen.

Je kan deze witte fietsen niet huren. Daarom beschikt het park over blauwe fietsen die je wel kan huren. Er bestaan ook speciale fietsen voor rolstoelgebruikers, tandems en bakfietsen waarin je vier kinderen kan vervoeren.

Er lopen verschillende routes door het park met in totaal een lente van 42 kilometer. De routes zijn duidelijk aangegeven en wanneer je onderweg besluit dat de route te lang is volg je gewoon één van de afkortingen.

Wild observeren
Op de Veluwe bestaan verschillende plaatsen waar de kans op het zien van wild groot is. Op de website van het Nationale Park de Hoge Veluwe kan je lezen op welke plaatsen de verschillende dieren zich in het park ophouden. De tekst wordt voortdurend aangepast aan het seizoen. http://www.hogeveluwe.nl/page.asp?id=106

Ontdekkingstochten voor kinderen
Voor kinderen zijn er allerlei avontuurlijke en leerzame activiteiten. Zo kunnen ze deelnemen aan de Moeffie ontdekkingstocht waarbij de kinderen het park intrekken en onderzeg allerlei opdrachten uit moeten voeren.

Voor kinderen uit Belgi? is de Suske en Wiske Avonturentocht erg leuk.

Paardrijden
Er ligt voor vele kilometers aan ruiterpaden in het park. De routes vind je op de plattegronden. Bovendien betaal je geen entreegeld voor je paard. Bij het restaurant De Koperen Kop in het centrum van het park ligt een aanbindplaats voor paarden.

Safari
Een safaritocht is een unieke manier op de Veluwe te ontdekken. In kleine groepen wandelaars onder leiding van de boswachter worden de mooiste delen van het Park aangedaan. Onderweg vertelt de boswachter alles over het landschap, de flora en fauna en de rijke geschiedenis van het Park. Je kan kiezen tussen een Middagsafari, een Avondsafari, een Sterrensafari en een Natte Voeten safari.

De Middagsafari voert de deelnemers de hele dag door bossen en over heide- en stuifzandlandschappen. Je treedt buiten de gebaande paden en komt op plaatsen waar normaal nooit iemand komt. De deelnemer krijgt zo een indrukwekkend beeld van de ruige natuur die het Park herbergt. Als lunch is er een luxe picknick in het veld.

Tijdens de Avondsafari kunnen deelnemers kennismaken met alle geluiden en geuren die horen bij een avond in het bos. Het bijzondere licht tijdens de zonsondergang kan voor spectaculaire uitzichten zorgen. De kans op het zien van wild is ’s avonds groot, aangezien het wild tegen het einde van de dag naar de open vlaktes trekt.

Eigenlijk mag je ’s nachts het park niet in, maar wanneer je deelneemt aan een Sterrensafari ga je ’s nachts samen met een boswachter en astronoom de Hoge Veluwe in om te genieten van de sterrenhemel.

De Natte Voeten Safari tenslotte brengt je naar de veenmoerassen, een gebied waar je zonde boswachter vrijwel niet heen kan gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content