Shopping


Maastricht is volgens velen de beste winkelstad van Nederland. In het verkeersvrije historische centrum is het modeaanbod alvast gevarieerd. In en rond de Grote Staat, de belangrijkste winkelstraat, zijn de grote ketens, merkboetieks van onder meer Tommy Hilfiger en Timberland, en jongerentempels als Men At Work te vinden.

Links van de Bijenkorf, in de smalle straten van het Stokstraatkwartier, schuilen onder meer Natan, Caroline Biss en Marlies Dekkers, terwijl moderne winkelcentra als Mosae Forum en Entre Deux, beide halfopen constructies, de hardnekkigste claustrofoob vermurwen.

Sinds kort is er echter niet één Maastricht meer maar zijn er twee. Door de ontwikkeling van de wijk Céramique en de vernieuwde belangstelling voor het stadsdeel Wyck, vormde zich aan de andere oever van de Maas een tweede centrum. Heel wat modieuze winkeltjes ontvluchtten de hoge huurprijzen in de oude kern en vestigden zich in Wyck en Céramique. Vooral de interieur- en kledingzaken en lunchadressen in de Rechtstraat hebben er een hoog slentergehalte.

De twee Maastrichts zijn met elkaar verbonden door de dertiende-eeuwse Sint-Servaasbrug en de nieuwe, sierlijke hoeg brögk (de hoge brug). Beide bruggen zijn uitsluitend bestemd voor fietsers en voetgangers.
Voor de vele boekenhandels en antiquariaten ten slotte is er de gratis brochure Maastricht Boekenstad. Je pikt ze onder andere mee bij kinderboekwinkel De Boekenwurm (Mariastraat 6), bij selexyz Dominicanen, bij de Slegte en de Bijenkorf.

De totaalboekhandel in de dertiende-eeuwse Dominicanerkerk, met koffielounge in het priesterkoor, is volgens The Guardian de mooiste ter wereld. Nog dit : in Maastricht zijn de winkels ook geopend op de eerste zondag van de maand en op donderdagavond (tot 21 uur).

Foto: VVV Maastricht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content