Naast monumenten biedt Leiden ook heel wat aantrekkelijke musea. Over kunst en wetenschap. Over vroeger en nu. Over Leiden en de rest van de wereld. Of, een weerspiegelen van het historische en diverse karakter van de universiteitsstad. Bovendien liggen deze musea op wandelafstand van elkaar.

Met het Rijksmuseum van Oudheden huisvest Leiden het Nederlandse nationale centrum voor archeologie. Meer dan 80.000 voorwerpen worden in het museum bewaard, waarvan er zesduizend permanent tentoongesteld worden. Je maakt er kennis met het oude Egypte, het Nabije Oosten, de klassieke wereld en het vroege Nederland. Naast de 2000 jaar oude Egyptische tempel in de inkomhal behoort de Romeinse Peelhelm uit de 4e eeuw na Christus tot de topstukken.

Voor cultureel erfgoed vanaf 1837 moet je dan weer in het Museum Volkenkunde zijn. Van beelden van de Inca’s en Azteken, over Chinese schilderingen tot Afrikaanse bronzen. De bijzondere collectie omvat voorwerpen uit de hele wereld. ‘Top of the bill’ is het metershoge, ceremoniĆ«le Mannenhuis uit Papoea Nieuw-Guinea.

Volkscultuur vind je ook in het Stedelijk Molenmuseum De Valk, het Leids Wevershuis en het Wagenmakersmuseum. In museum De Valk leer je alles over de geschiedenis, techniek en het leven van de Hollandse molen. Het weversambacht en de Leidse lakenindustrie worden dan weer in geuren en kleuren uit de doeken gedaan in het Leids Wevershuis. Zowel in het wevershuis als in het Wagenmakersmuseum vinden regelmatig demonstraties plaats.

Als thuisbasis van heel wat belangrijke kunstenaars heeft Leiden ook oude en moderne meesterwerken in petto. Zo kan je in het Stedelijk Museum De Lakenhal kunstwerken van onder andere Jan Steen, Rembrandt en Theo van Doesburg ontdekken. Al geldt Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden als het absolute meesterwerk. Die status dankt het doek aan de natuurlijke afbeeldingen van het menselijke lichaam in complexe houdingen.

Als universiteitsstad herbergt Leiden vanzelfsprekend een aantal belangrijke natuurwetenschappelijke musea. Het meest tot de verbeelding sprekende is zonder twijfel Naturalis. In dit op twee na grootste natuurhistorisch museum ter wereld vind je de geschiedenis van onze fauna en flora. Van levensgrote dinosauriĆ«rs over olifanten en zebra’s tot kolibri’s en garnalen. Maar hĆ©t pronkstuk is ongetwijfeld de Camarasaurus. Deze achttien meter lange dino van 165 miljoen jaar oud is gevonden in Utah in de Verenigde Staten. Hij is in brokstukken en zelfs nog gedeeltelijk in steen naar Nederland gekomen. In Naturalis hebben ze het skelet opnieuw samengesteld.

Ook in Museum Boerhaavestaat de natuurwetenschap, naast de geneeskunde, centraal. Zijn naam dankt het museum aan professor Boerhaave, die zijn onderwijs aan het ziekbed gaf. Dat ziekbed stond in het Caeciliagasthuis, waar het museum dan ook gevestigd is. Vooral het Anatomisch Theater met zijn skeletten trekt heel wat kijklustigen aan.

Een andere arts die voor Leiden een belangrijke collectie verzameld heeft is Philipp Franz von Siebold. Achter de 17e-eeuwse gevel van zijn voormalige huis vind je natuurlijke en culturele topstukken uit het Japan van vroeger en nu.

Tenslotte dankt Leiden de groene plantenschatkamer van de Hortus botanicus aan zijn universiteit. Deze oudste botanische tuin van Nederland herbergt planten uit alle windstreken. Tot de verbeelding spreekt vooral de Victoria amazonica, de ’s nachts bloeiende reuzenwaterlelie uit BraziliĆ«. Tijdens midzomernacht maakt het museum foto’s van baby’s, die op het blad liggen. Al verdient ook de Clusiustuin, waarin de eerste tuin uit 1594 gereconstrueerd werd, een ommetje.

Over de historie van de Leidse universiteit zelf leer je alles in het Academisch Historisch Museum. Dit is gevestigd in de Gewelfkamer van het Academiegebouw. Naast de universiteit speelden de Pilgrim Fathers een belangrijke rol in de geschiedenis van Leiden. Vanuit Engeland vestigden ze zich in Leiden om van daaruit naar de Nieuwe Wereld te trekken. Daar stichtten ze uiteindelijk een nieuwe kolonie, het latere Plymouth in Massachusetts. Hun verhaal vind je in het American Pilgrim Museum en de Pilgrim Archives.

Foto: Naturalis.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content