Geschiedenis


Aan het begin van de 20e eeuw kocht het echtpaar Kröller-Müller een groot stuk grond in het hart van Gelderland. Anton Kröller-Müller wilde het gebied gebruiken om te jagen en voerde daartoe moeflons, edelherten en wilde zwijnen in.

Ook gaf hij de bekende architect H.P. Berlage de opdracht tot de bouw van een jachtkasteel, het Jachthuis St. Hubertus. Zijn vrouw Helene hield zich bezig met het verzamelen van kunst en legde de fundamenten voor een museum om haar collectie in tentoon te stellen.

In 1923 brak er een financiële crisis uit en waren de Kröller-Mullers gedwongen hun grond te verkopen. Na enig aarzelen besloot de overheid over te gaan tot de koop en riep daarvoor de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe in het leven.

Helene Kröller-Muller stond haar kunstcollectie af aan de overheid. De overheid zorgde daarna voor de bouw van een museum in het park, het Kröller-Muller museum.

Zo kwam de droom van het echtpaar Kröller-Müller toch uit, namelijk het behouden van een gebied waar kunst en natuur samenkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content