Eten en drinken


Maastricht is niet uitsluitend een winkelstad: je kan er ook gezellig een glaasje drinken in een van de gemoedelijke gelagzalen, of de innerlijke mens versterken in een van de vele eetcafés, brasserieën of gastronomische eethuizen.

Naar Nederlandse begrippen ben je in Maastricht al in het buitenland. De Bourgondische mentaliteit van Maastrichtenaren komt meer overeen met die van Elzassers en Luxemburgers dan met die van de stijve Nederlanders.

Maastricht verenigt het goede uit Nederland enBelgi? : dat betekent bijvoorbeeld Nederlandse netheid en regelgeving gekoppeld aan Belgische savoir-vivre en een Bourgondische levensstijl. Bij mooi weer zijn de vele terrasjes, waar rotanmeubilair volgens stadsordening verplicht is, bezet door de gegoede burgerij.

Bij regen of sneeuw koestert men zich massaal in de huiselijke warmte van de gezellige gelagzalen of versterkt men de innerlijke mens in een van de vele bruine eetcafés, brasseries of gastronomische eethuizen. Maastricht is door zijn ligging ook de meest Europese gemeente van Nederland, die de allure van een minimetropool combineert met de intimiteit van een dorp.

Maastricht heeft een levendige cafécultuur met 350 knijpjes en kroegen als open ontmoetingsplaatsen. Het is de gewoonte dat ook de dames even aanmeren voor een pilsje of, in de winter, een kop uien- of erwtensoep.

De honger op een waardige manier stillen, is hier ook geen probleem. Als men het inwonertal van de stad deelt door het gemiddeld aantal vermeldingen in eetgidsen, dan is Maastricht onmiskenbaar de gastronomische hoofdstad van Nederland: voor elke 5000 inwoners is er een restaurant met enige faam.

De meeste eethuizen in Maastricht hebben Franse namen en voeren de Franse keuken. Typische streekgerechten als knien in ’t zoer met zwarte proeme, tête de veau, zoervleis met friet, huisvleis met roggebroed en mosterd, reubesop en rommedou, dienen op voorhand te worden besteld.

Foto: VVV Maastricht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content