Met een uitzonderlijk mooie barokke kerk als eeuwige blikvanger kan je in Breda moeilijk verdwalen. In de buurt kan je wandelen of fietsen. In de stad zelf: leuk winkelen.

Het verhaal van Breda is het verhaal van vele steden. Precies op de samenloop van twee rivieren, de Mark en de Aa, beslist een Brabantse edelman een burcht te bouwen. In een mum van tijd volgen boeren, vissers en schippers en niet veel later ook kooplui en handelaars.

En zo ontstaat een nijverig middeleeuws stadje, met nauwe straatjes en onbestrate paden. Met koperslagers, ketellappers, lakenwevers en mandenmakers.

Veel eeuwen later zijn de kooplui en handelaars nog altijd Breda’s belangrijkste troef. Sommige dingen veranderen nooit. Nog altijd is de buurt van de Havermarkt, de Veemarktstraat en de Grote Markt opvallend gezellig. En ook: sinds 1321 heeft Breda zijn weekmarkt op dinsdag. En die is er vandaag nog altijd.

Breda mag dan al beschikken over een uitermate verzorgd museum, een kasteel, een 500-jarige band met het huis van Nassau, een turbulent verleden en zelfs één van Nederlands mooiste barokke kerken, de meeste Belgen steken toch vooral de grens over om hier eens uitgebreid te ‘shoppen’. En met reden, want Breda telt een uitgelezen waaier van erg verzorgde en zeer ‘chique’ winkels.

Alleen voor vrouwen

De toeristische dienst heeft zelfs een brochure ‘De Winkeltjes- en Antiekroute‘ samengesteld waarin je niets dan leuke winkeltips vindt: Engelse meubelen, wierook- en tarotkaarten, Afrikaanse sieraden, Amerikaanse stripalbums, maskers en feestkleding, koloniaal antiek, tekenfilmkunst, een unieke collectie poppen, nomadische kelims, een winkel met 70 theevariëteiten.. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in Breda wel te vinden.

Bovendien bedenken ze er vaak zo’n leuke naam bij. Want zeg nu zelf: bestaat er een betere benaming voor een tweedehands boekenwinkel dan ‘Ezelsoor’? En de stad blijft prettig verrassen. In biercafé De Beyerd (Boschstraat) serveren ze liefst 120 soorten bier, waaronder nogal wat Belgische.

Om en rond Breda ligt een benijdenswaardig omvangrijke groene gordel van bossen, fiets- en wandelwegen. Ook de stad telt verschillende verademende parken. Een ander rustpunt is het begijnhof, waarin – naar aloude traditie – enkel alleenstaande vrouwen mogen wonen. Alleen al het kruidentuintje is een bezoekje waar.

Het ideale excuus

Waar je in deze Oranjestad ook wandelt, steeds kan je je oriënteren op de ranke, witte spits van de zeer mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze inmiddels hervormde’ kerk is vandaag meer een cultuurcentrum geworden met mooie gewelfschilderingen, grafzerken en fraaie decoratie.

Maar zoals gezegd: Breda is een echt shoppingstad. Misschien het ideale excuus voor een – wellicht – wat duurdere maar zeer ontspannende midweektrip?

Bron: Georges Gielen in Plus Magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content