Bezienswaardigheden

In Amsterdam

Grachten: De grachten met aan weerszijden mooie grachtenpanden uit de Nederlandse Gouden Eeuw geven Amsterdam zijn specifieke karakter.

Rijksmuseum: Het beroemdste museum in Nederland. Hier vind je de mooiste werken van de Noord-Nederlandse schilderkunst waaronder De Nachtwacht van Rembrandt.

Anne Frank Huis: De onderduikplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog van Anne Frank. Het huis ziet er nog precies zo uit als in de tijd dat Anne Frank hier haar dagboek bijhield. Aan de hand van foto’s, documenten en voorwerpen wordt het verhaal van Anne Frank verteld en uitgebeeld.

AmsterdamsHistorischMuseum: Dit voormalige weeshuis is gewijd aan de geschiedenis van Amsterdam vanaf de dertiende eeuw tot op heden.

JoodsHistorischMuseum: Dit museum is gevestigd in vier voormalige synagogen en toont de geschiedenis van de joden in Nederland.

Koninklijk Paleis op de Dam: Paleis dat 350 jaar geleden als stadhuis werd gebouwd. Voor het paleis ligt een groot plein waar altijd een gezellige drukte heerst.

Artis: Oudste dierentuin in Nederland. Er leven dieren uit de hele wereld en er is een Geologisch Museum, een Zoölogisch Museum, de Plantenkassen, het Aquarium en het Planetarium.

Madame Tussaud’s: Hier kom je oog in oog te staan met 130 Nederlandse en buitenlandse beroemdheden, maar wel in de vorm van levensechte wassen beelden.

VanGoghMuseum: Dit museum bezit de grootste collectie Van Gogh werken ter wereld: 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 geschriften. Daarnaast vind je er werken van andere schilders uit de 19e eeuw waaronder Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec.

Rembrandthuis: In het voormalige woonhuis van deze andere bekende Nederlandse schilder hangen schilderijen van de meester zelf en van tijdgenoten. Zodra je het museum binnenstapt lijkt het of je teruggaat naar de 17e eeuw.

Hasj- en marihuanamuseum: Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder coffeeshops en dus mag een museum gewijd aan het populaire genotsmiddel niet ontbreken.

Vondelpark: Groene oase in de stad. Mensen gaan er wandelen, joggen, skaten, muziek maken of gewoon lekker in het gras zitten.

Albert Cuypmarkt: De bekendste en misschien wel gezelligste markt in Nederland.

Elders in het land

Den Haag: De politieke hoofdstad van Nederland. Hier zetelt het parlement, het Internationaal Gerechtshof en de meeste ambassades en consulaten. Maar de ietwat statige stad beschikt ook een gezellig historisch centrum en ligt bovendien vlakbij de Noordzee.

Utrecht: Net als in Amsterdam lopen er door het historische centrum verschillende grachten. Langs het water op de werven liggen overal terrasjes. Het meest bekeken monument in Utrecht is de 112 meter hoge Dom.

Rotterdam: In de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam zwaar beschadigd. Voor historische gebouwen moet je daarom niet in Rotterdam zijn, maar liefhebbers van moderne architectuur kunnen hier juist hun hart ophalen. Ook de moeite waard: de Rotterdamse haven, één van de grootste havens ter wereld.

Groningen: Ook in deze Hanzestad in het noorden van Nederland is water alom tegenwoordig: het centrum wordt omringd door grachten en net buiten Groningen ligt het Paterswoldsemeer. Mis hier het Groningen Museum niet: een futuristisch gebouw dat half op het water ligt en waarin voortdurend spraakmakende tentoonstellingen te zien zijn.

Maastricht: De meest zuidelijke en Bourgondische stad van Nederland. In het historische centrum liggen maar liefst 1590 beschermde monumenten.

Delft: Willem van Oranje en Delft zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Delft wordt daarom ook wel Prinsenstad genoemd. Midden door de stad lopen van noord naar zuid twee grachten en daartussen ligt het oudste deel van Delft.

De Hoge Veluwe: Verrassend groot en mooi natuurgebied in het midden van Nederland. Je vindt er een zeer gevarieerd landschap waar je volop van kan genieten door gebruik te maken van de gratis witte fietsen. Bovendien bevinden zich in het park enkele musea waaronder het wereldberoemde Kröller-Müller museum.

Nederlandse kust: De 300 kilometer lange kust met duinen is uniek in de wereld. Je kan wandelingen maken op het strand of in de uitgestrekte duinen.

Waddeneilanden: Eilanden ten noorden van Nederland. Enkele van deze eilanden kan je op een wel zeer bijzondere manier bereiken, namelijk door wadlopen. Dat wil zeggen dat je bij eb via het drooggevallen wad naar Ameland en Schiermonnikoog, naar de zandplaat Simonszand en het onbewoonde eiland Rottumeroog kan lopen. De eilanden vormen een wereldje op zichzelf. Je vindt er langgerekte stranden, duinen, een bijzondere dieren- en plantenwereld en prachtige vergezichten.

Keukenhof: Nederland staat in de wereld bekend om zijn bloemen en waar kan je die beter bekijken dan in de Keukenhof, geopend van eind maart tot en met eind mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content