Algemene informatie

Ligging
Nederland ligt in West-Europa en grenst aan België en Duitsland.

Klimaat
Nederland heeft een maritiem klimaat. De zomers zijn koel en de winters gematigd. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 18°C en in de winter rond de 2°C. Er valt het hele jaar neerslag, ongeveer 780 mm.

Oppervlakte
41.526 km². Dat is 1,4 maal zo groot als België.

Hoofdstad
Amsterdam

Belangrijkste steden
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht

Staatsvorm
Parlementaire monarchie

Bevolkingsgroepen
Nederlanders, Surinamers, Turken, Marokkanen, Antillianen

Talen
Nederlands en Fries

Godsdienst
Rooms-katholicisme, protestantisme, islam, jodendom

Feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
Pasen
30 april: Koninginnedag
5 mei: Bevrijdingsdag
Hemelvaart
Pinksteren
25 en 26 december: Kerstmis

Weetjes
Nederland staat, behalve om tulpen, klompen en molens, in de hele wereld bekend om zijn kaas.

Nog een typische Nederlandse lekkernij: drop. Nederlanders zijn er dol op, maar de rest van de wereld kan het zwarte snoepje niet erg waarderen.

Nederland is van oudsher een zeer open en tolerant land. Als het gaat om controversiële kwesties als euthanasie, homohuwelijk, softdrugs en prostitutie behoort Nederland tot de vooruitstrevendste landen ter wereld.

Met die tolerantie hangt ook het zogenaamde poldermodel samen. Werkgevers, werknemers en de overheid proberen door overleg gezamenlijk een beleid uit te stippelen op het vlak van werkloosheid, lonen en dergelijke. Het woord ‘polderen’ is zelfs helemaal ingeburgerd. Het betekent dat je eerst met zoveel mogelijk betrokken partijen overlegt voordat je een beslissing neemt.

Nederlanders staan erom bekend dat ze geen blad voor de mond nemen en dat is in het begin vaak even wennen voor buitenlanders. Als ze langer in Nederland verblijven krijgen ze vaak veel waardering voor deze eerlijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content