Weetjes

In de winter is Gozo bedekt met een kleine goudgele bloem, de Afrikaanse oxalis, hier English plant genoemd omdat een Engelse lady ze begin 19de eeuw invoerde uit Zuid-Afrika.

Malta is een erg veilige bestemming. Op Gozo laten de mensen zelfs de sleutel op de deur, om duidelijk te maken dat er geen dieven rondlopen.

Hoe klein Gozo ook is, slechts 7 bij 14 kilometer, toch telt het mini-eiland 17 dorpen en niet minder dan 55 kerken.

Gozo wordt niet voor niets het eiland van Calypso genoemd, naar de nimf die in haar (te bezichtigen) grot de antieke reisheld Odysseus als ‘gevangene van de liefde’ zou vastgehouden hebben. Vanuit de grot heb je uitkijk op Rambla Bay, een van de mooiste stranden van Gozo. Het zand is er roodgekleurd.

Gozo bereik je met de ferry die in een klein halfuurtje het kanaal Il-Fliegu oversteekt, van Marfa Point op de westkust van Malta, langs de eilandjes Comino en Cominotto, naar de haven van Mgarr op de oostkust van Gozo. Het is een van de drie vissershavens op Gozo (naast Masalforn in het noorden en Xlendi op de zuidkust).

Er zijn diverse manieren om Gozo te verkennen: het kan met een jeep, want de kleinere wegen zijn soms niet meer dan behoorlijk kuilerige zandwegen, maar ook de fiets wordt steeds populairder, al is het voor de ongeoefende fietser niet altijd van de poes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content