Wat moet je zien ?

De Malta Experience is een audiovisuele voorstelling over de geschiedenis van Malta. 7.000 jaar worden samengebald in een moderne filmvoorstelling van 45 minuten. Een ideaal startpunt voor je bezoek aan Valletta en de rest van Malta.

De Malta Eexperience bevindt zich in het Mediterranean Conference Centre, het voormalige ziekenhuis van de Ridderorde, vlak naast het Fort St. Elmo. De voorstelling is te volgen in 12 verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Het ziekenhuis, de Sacra Infermeria, werd gebouwd in 1574 onder grootmeester Jean de la Cassiere. Opmerkelijk is dat de ridders zelf het voedsel aan de patiënten serveerden, in zilveren schotels dan nog.

Op het uiterste punt van de landtong waarop Valletta gebouwd is, ligt een oud en massief fort, gebouwd in 1552 in de vorm van een ster met 4 punten. Fort St.Elmo was het eerste dat capituleerde tijdens de belegering door de Ottomaanse Turken. De film Midnight Express werd in dit fort gedraaid.

Het Manoel Theateris één van de oudste theaters van Europa, gebouwd door grootmeester Manoel de Vilhena in 1731. Het theater kende een terugval toen het Royal Opera House in Valletta opende.

Dit laatste gebouw werd volledig verwoest door de bombardementen in de tweede wereldoorlog. Het theater is niet alleen de moeite waard omwille van zijn architectuur, maar ook voor de culturele geschiedenis die eraan vast hangt en die je kan bekijken in het theatermuseum in het Palazzo Bonici naast het theater.

De Upper Barracca Gardens bevinden zich nabij Castile Square. Deze tuinen bieden je een adembenemend uitzicht over één van ’s werelds grootse en diepste natuurlijke havens: Grand Harbour. Verder kun je ook de ‘Drie Steden’ (Vittoriosa, Senglea en Cospicua) zien liggen.

De Upper Barracca waren oorspronkelijk de privé-tuinen van de Italiaanse ridders wier ‘auberges’ ( = hun woonhuizen) in de buurt liggen. De busten, beelden en plaketten in de tuinen zijn een herinnering aan belangrijke figuren en gebeurtenissen in de Maltese geschiedenis.

De belangrijke Maltese archeologische collecties zijn gehuisvest in de Auberge de Provence, een van de herbergen waar de Ridders van de Orde van St. Jan woonden. Voorhistorische pottenbakkerij, beeldhouwkunst en sieraden worden er tentoongesteld.

Eén van de interessantste gebouwen in Valletta is de St. Jan Co-Kathedraal. Ze ligt in Mdina en dat was eertijds de hoofdstad van Malta. Hier liggen nobele families uit de 16e tot 18e eeuw begraven. Ook de stichter van de stad, Grootmeester Jean Parisot de la Vallette, heeft hier zijn eeuwige rustplaats.

Het exuberante en overweldigende barokke interieur is een bewijs dat de Ridders een diepe appreciatie hadden voor kunst en cultuur. Mattia Preti, ridder en kunstenaar, schilderde het plafond en zijaltaren met scènes uit het leven van Johannes de Doper.

‘De onthoofding van Johannes de Doper’, het meesterwerk van Caravaggio is hier ook te zien. Het bijhorende museum herbergt een unieke collectie zilveren objecten, kerkversieringen en unieke Vlaamse tapijten, vooral gebaseerd op schilderijen van Rubens.

Nog een belangrijk gebouw is het Grootmeesterpaleis (1574), nu de residentie van de president van Malta en de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het paleis bevat schilderijen waarop de Grootmeesters van de Ridderorde en Europese monarchen staan, annex interessante meubelstukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content